Achtergrond

Vrouwen op tv

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De discussie over vrouwen in de media sleept zich voort in Nederland. Het land dat zich op de borst klopt wegens zijn vergevorderde vrouwenemancipatie, worstelt er nogal mee als vrouwen op de televisie verschijnen. Mannen vinden het maar moeilijk vrouwen serieus te nemen en andere vrouwen slijpen graag de nagels om hun seksegenoten naar beneden te halen.

Vrouwen?!

Afgelopen week dook het programa De Wereld Draait Door op het onderwerp door drie vrouwen uit te nodigen en het met hen eens te hebben over het hoe en waarom en over de verschillen tussen vrouwen en mannen. En dat is dan het populairste programma op televisie. Vrouwen uitnodigen alsof het exotische wezens zijn, of erger nog allochtonen ('hoe zit dat bij jullie?'). Maar wat moet je met twee notoire vaginajagers als Matthijs van Nieuwkerk en Jan Mulder als gesprekspartners.

Nee, dan de Arabische televisie waar vrouwen domineren: sexy en zelfverzekerd. Geen debat daar of vrouwen wel geschikt zijn om politieke discussies te leiden of politici het vuur na aan de schenen te leggen. Meer dan alleen mooie vrouwen, zijn de presentatrices inhoudelijk onderlegd en behept met een natuurlijke brutaliteit.

De Algerijnse Fadila Souissi was lang een favoriet van me. Met haar strenge, zakelijke blik presenteerde ze het nieuws en interviewde ze gasten in haar latere programma. Souissi werkt  inmiddels bij de Arabische tak van Sky News.

Het programma Kalam Nawaem heeft al vaker aandacht gekregen in de wereldmedia: vier vrouwen die elke week een scala aan onderwerpen bespreken en daarbij serieus genomen worden. Kom daar hier maar eens om.

Sister's Soup is een programma gepresenteerd door drie zussen waarin ze BA-ers (Bekende Arabieren) ontvangen. Een van hen had tijdens de laatste Ramadan haar eigen show waarin ze  mannelijke sterren ontving die ze aan een reeks pittige en pikant persoonlijke vragen onderwierp.

Dit is slechts een heel kleine greep: vrouwen als Nicole Tanouri, Farah ben Rajab, Joumana Nammour hebben de verschillende Arabische zenders een gezicht en persoonlijkheid gegeven.

En dat allemaal zonder discussie over een vrouwenquotum bij de verschillende zenders. Vrouwen horen er als vanzelfsprekend bij. Meer nog dan mannen.

Foto: Kalam Nawaem

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons