Zwitsers voor versoepeling bankgeheim

29-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Iets meer dan de helft van de 601 ondervraagden, 53 procent, is voor een versoepeling en 12 procent voor afschaffing van het bankgeheim. Slechts 28 procent wil het houden zoals het is.

De stellingname kan gevolgen hebben voor de onderhandelingen die het Alpenland voert met de Europese Unie over het bankgeheim, waarmee het Zwitserse bankwezen groot is geworden. Europa wil dat de Zwitsers meer doen tegen belastingvlucht en het witwassen van zwart geld.

Dit moet vooral worden bewerkstelligd door het uitwisselen van informatie over buitenlandse rekeninghouders. Zwitserland wil daar voorlopig niet aan, maar dat er wat gaat veranderen is duidelijk.

Zwitserse banken zijn altijd een veilige haven geweest voor malafide presidenten, dictators en hun familie om rente te derven op geroofd staatsgeld. Zo is bekend dat de ex-dictator van Nigeria, Sana Abacha, en Raúl Salinas de Gortari, de broer van de ex-president van Mexico, Carlos Salinas, vette bankrekeningen hebben in Zwitserland.

Zwitserland verstrekt nu alleen informatie over buitenlandse rekeninghouders als er frauduleuze handelingen in het geding zijn, maar de EU verlangt dat dat ook gebeurt als er vermoedens van belastingontduiking bestaan.

De bank UBS, de grootste in Zwitserland, heeft haar regering gewaarschuwd niet te veel concessies te doen. Het succesvolle bankwezen, goed voor circa 14 procent van de Zwitserse economie, dreigt daarmee in het nauw gebracht te worden, aldus Marcel Ospel, voorzitter van de raad van commissarissen van UBS.

Reacties