Zweedse miljonair wil Amazonewoud kopen

07-07-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Eliasch, topman van sport- en kledingmerk Head, deed zijn voorstel op een internationale bijeenkomst van ondernemers in Londen, georganiseerd door verzekeringsbedrijf Lloyd's. 

Volgens de 43-jarige Zweed zou de aankoop van het Amazonewoud zo'n 18 miljard dollar kosten. Hij rekende zijn gehoor voor dat de orkaan Katrina in de Verenigde Staten en de tsunami in Azië verzekeraars in 2005 alleen al 83 miljard dollar hebben gekost, een historisch recordbedrag.

Een investering in natuurbescherming in de Amazone, valt in het niet bij de wereldwijde kosten van de desastreuze gevolgen van klimaatverandering, vindt Eliasch.

 

Volgens de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo reageerden de verenigde ondernemers lauw op zijn voorstel. Zij zien niet zo snel een directe relatie tussen de bescherming van de Amazone en natuurrampen.

Groene kolonialisten

Het voorstel van de Zweed komt niet uit de lucht vallen. In maart kocht Eliasch zelf al zo'n 160.000 vierkante kilometer grond van een houtbedrijf in de Braziliaanse staat Amazone, zo'n 2600 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro. Volgens nooit door hem bevestigde berichten was daarmee een bedrag van 14,7 miljoen dollar gemoeid.

'De Amazone regenwouden zijn de longen van de wereld. Ze produceren 20 procent van alle zuurstof in de wereld en 30 procent van het zoetwater', aldus Eliasch in een eerder interview met de Britse krant The Sunday Times, die hem in een lijst van rijkste Britse inwoners de 145e plaats toebedeelt.

De natuurbeschermer heeft zijn eigendom in Brazilië opengesteld voor wetenschappers die medicinale mogelijkheden van de planten willen onderzoeken.
 

Eliasch kent overigens nog meer bestemmingen voor zijn vermogen. Zo kwam hij in het nieuws wegens zijn gulle giften aan de Engelse Tories, de conservatieve oppositie van premier Tony Blair.

 

 

Met dank aan Geertje van der Pas in Brazilië

Interview met Eliasch in The Guardian

Reacties