Zweedse filantroop krijgt prijs voor recordgift

03-08-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

'De schenking is een uitzonderlijk voorbeeld van individuele filantropie', aldus de juryvoorzitter. De Award is een initiatief van het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de World Water Week in Stockholm.

 

'Sinds mijn jeugd leef ik aan -en zeil ik op - de Baltische Zee en ik heb gezien hoe die achteruit ging', zei investeerder Carlson toen hij zijn gift bekendmaakte. Hij verwacht voor zijn geld wel concrete resultaten 'en niet alleen maar onderzoek'.

 

baltische zee kaart_UNEP_GRIDDe Baltische Zee wordt vervuild door afvalstoffen uit negen aangrenzende landen. Door de ligging van de zee kunnen afvalstoffen niet goed wegstromen. Met een goed gevulde kas denkt de Björn Carlson Foundation het tij binnen 10 tot 15 jaar te kunnen keren.

 

Carlson overtreft met zijn gift de filantropie van een andere Zweed. In maart kocht Johan Eliasch zo'n 160.000 vierkante kilometer Amazonewoud van een houtbedrijf. Vermoedelijk koste hem dit tussen de 10 en 15 miljoen euro. Hij stelde aan collega-ondernemers voor om samen het gehele Amazonewoud op te kopen. Volgens hem kost dit minder dan de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering, zoals tsunami's en orkanen.

 

Baas boven baas

 

Hoe groot de donaties van de Zweedse miljonairs ook zijn, ze vallen in het niet bij die van de Amerikaan Warren Buffet. In juni gaf Buffet, de op een na rijkste man ter wereld, 85 procent van zijn fortuin weg aan goede doelen. Het grootste gedeelte van deze 29 miljard euro kwam terecht bij de Bill and Melinda Gates Foundation.

 

Mede door de gift van Buffet heeft de stichting van de rijkste man op aarde zo'n 47 miljard euro in kas. Jaarlijks besteedt de stichting wereldwijd zo'n 2,3 miljard euro aan ziektebestrijding en onderwijs.

 

Reacties