Zwangere vrouwen geronseld voor babyhandel

18-11-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens Terre des Hommes worden zwangere vrouwen uit Indonesië met een belofte van een goede baan naar Maleisië gelokt. Daar zouden ze tot na hun bevalling worden opgesloten, waarna hun baby’s worden verkocht.

In een brief aan de Verenigde Naties schrijft de kinderhulporganisatie dat de voorvallen van babyverkoop en kinderhandel steeds ernstiger vormen aannemen.

Al vanaf de jaren 80 verdienen smokkelaars hun geld met het illegaal overbrengen van baby’s uit Indonesië naar Maleisië. Na tragische ongelukken met de baby’s en als gevolg van verscherpte douanecontrole veranderden de smokkelaars hun strategie: zij begonnen zwangere vrouwen te ronselen als minder risicovolle business.

Baby’s verpakt in viscontainers

Toch blijft de babysmokkel ook plaatsvinden. Dat bleek toen in september een vissersboot werd onderschept die op weg was van het Indonesische eiland Tanjung Balai Kaimun naar Maleisië. Op deze boot werden acht baby’s gevonden: verpakt in viscontainers.

Volgens Terre des Hommes zijn de Indonesische autoriteiten op de hoogte van de babyverkoop en moeten zij passende maatregelen moeten nemen om deze schending tegen te gaan.

Niet geheel duidelijk is wat er precies met de baby’s gebeurt na verkoop. De Indonesische consul in Maleisië vermoedt dat het uiteindelijke doel illegale adoptie is. De consul twijfelt er niet aan dat er sprake is van georganiseerde misdaad.

Terre des Hommes heeft een opvangtehuis en inloopcentrum geopend waar slachtoffers van mensenhandel terechtkunnen. De organisatie wil verder onderzoek naar de babyverkoop en kinderhandel in Indonesië.

Terre des Hommes

Reacties