Zuidelijk Afrika gebruikt DNA-tests om misdadigers te vinden

04-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De SADC-landen maken gebruik van de moderne gerechtelijke diensten van Zuid-Afrika om daar samen een DNA-testcentrum op te zetten voor de ordediensten uit de verschillende SADC-staten. De ordediensten zijn aangewezen op dat DNA-centrum om aanwijzingen tegen verdachten na te trekken.

‘Swaziland is te arm om zelf zo een moderne wetenschappelijke dienst uit te bouwen. Daarom stuurt de politie van Swaziland DNA-monsters naar Pretoria. Die worden daar getest en wanneer de resultaten terugkeren, bereiden de eisers hun processen voor,’ zegt Edward Magongo, politiecommissaris van de regionale politie van Manzini.

‘In theorie is dat prima,’ zegt een advocaat in Manzini. ‘Te veel dagvaardingen zijn nu het gevolg van bekentenissen die op illegale wijze zijn verkregen, omdat de politie bijvoorbeeld de verdachte heeft afgeranseld. DNA-tests leveren ondubbelzinnige resultaten op. Hopelijk kunnen we nu een eind maken aan de aantijgingen dat de politie verdachten foltert om bekentenissen af te dwingen.’

Overbelast

Jammer genoeg blijkt de dienst die de tests moet uitvoeren al overbelast. De politie en aanklagers in de SADC-landen zijn ontevreden dat zij zo lang op testresultaten moeten wachten. Dat blijkt vooral in de zaak van David Simelane, de vermoedelijke seriemoordenaar die de moord op 45 vrouwen en kinderen in Swaziland heeft bekend.

Het proces van de verdachte van de massamoord zal de eerste grote rechtszaak zijn in Swaziland die gebruik maakt van de DNA- testtechnologie. ‘Hopelijk zal dat de ogen openen voor het belang van deze wetenschap voor strafzaken,’ zegt advocaat Fikile Mthmebu. Het aantal vragen naar tests zal daardoor wel verder toenemen, waardoor de druk op het regionale testcentrum nog groter wordt.

Het centrum meldt dat er nu al meer dan 20.000 zaken op afhandeling wachten. Als de werklast nog toeneemt zullen er zeker meer technici en toestellen nodig zijn. Verwacht wordt dat dit ten goede komt aan de kwaliteit van de justitie in zuidelijk Afrika. Met behulp van DNA-tests zal het mogelijk zijn met zekerheid onschuldige verdachten vrij te laten en de schuldigen op te sluiten.

Reacties