Zuid-Afrikanen even dik als Amerikanen

03-11-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Zuid-Afrika is niet het enige Afrikaanse land waar het aantal mensen dat te zwaar is, toeneemt. In Marokko heeft 40 procent van de bevolking overgewicht. In Kenia 12 procent en in Nigeria is 8 procent te zwaar. Wereldwijd wegen 300 miljoen mensen te veel. Deze cijfers werden gepresenteerd tijdens de eerste conferentie over overgewicht in Afrika die onlangs in Zuid-Afrika werd gehouden.

Wetenschappers waarschuwden tijdens die bijeenkomst voor de economische gevolgen van een te dikke bevolking. Net als ondervoeding kan een te veel aan voedsel of een ongezond eetpatroon tot chronische ziektes leiden. Diabetes, hartaanvallen en beroertes worden vaak veroorzaakt door obesitas – de medische term voor overgewicht.

’Te veel dikkerds remt de groei van arme landen’

Sommige experts vrezen dat het aantal Afrikanen met diabetes in 2025 is verdubbeld. Dit zal een extra belasting zijn voor de gezondheidszorg in die landen. Een zorg die toch al gebukt gaat onder ziektes als aids, tuberculose en malaria. ‘De economische gevolgen van overgewicht zullen een rem zijn op ontwikkeling,’ waarschuwt Philip James de voorzitter van de internationale obesitas taskforce.

Overgewicht en Afrika zou je in eerste instantie niet met elkaar in verband brengen. Een gebrek aan lichaamsbeweging en het steeds meer overnemen van westerse eetgewoontes zijn ook op dit continent verantwoordelijk voor de toename van het aantal dikke mensen.

‘In sommige gebieden van Zuid-Afrika is het aantal fastfood restaurants even groot als in Californië,’ weet Tessa van der Merwe, het hoofd van de Zuid-Afrikaanse vereniging voor de studie van overgewicht.

Dik statussymbool

Aids is een andere boosdoener. Veel Afrikanen willen liever niet afvallen omdat ze bang zijn dat anderen denken dat ze misschien met HIV zijn besmet. Sowieso is een wat bollere toet in Afrikaanse ogen een teken van een gezond uiterlijk. Behalve voor gezondheid staat een wat steviger postuur voor veel Afrikanen ook symbool voor welvarendheid

De Afrikanen zijn niet de enigen die er zo over denken. Ook in andere ontwikkelingslanden is een mollig uiterlijk voor veel arme mensen een statussymbool. Uit een recente studie blijkt dan ook dat zodra in een land het inkomen per hoofd van de bevolking toeneemt, het probleem van overgewicht van het meer welvarende naar het arme deel van de bevolking overstapt.

Volgens Larry Brown, hoofd van het centrum voor honger en armoede aan de universiteit van Massachusets, komt dat ook doordat voedsel met veel calorieën en suiker vaak goedkoper is dan gezond eten. Bovendien is een ongezond maal vaak makkelijker klaar te maken of snel op de hoek van de straat gehaald.

De oplossing voor het probleem van overgewicht is complex omdat het ook met een mentaliteitsverandering te maken heeft. Daarnaast gaan er steeds meer stemmen op om de fastfood industrie aan te pakken. In Amerika hebben een aantal te dikke mensen al hamburgerfabrikanten aangeklaagd.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan de overheid ook het een en ander doen. Steden zouden bijvoorbeeld veel meer parken en sportvoorzieningen moeten aanleggen zodat de stadsbewoners meer de gelegenheid krijgen om aan lichaamsbeweging te doen.

color=red>

De wereldgezondheidsorganisatie over obesitas
Rapport van de wereldvoedselorganisatie over overgewicht in arme landen

Reacties