Zuid-Afrikaanse president onder vuur door standpunt over aids

03-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De massale, niet eerder vertoonde actie is bedoeld om duidelijk te maken dat de wetenschappelijke wereld zich onverzoenlijk blijft opstellen tegen de de positie van Mbeki. De president steunt een groep dissidente wetenschappers die beweren dat er geen enkel verband bestaat tussen het hiv-virus en de dodelijke ziekte aids.

De verklaring van de duizenden deskundigen wordt komende week gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nature : ‘De bewijzen dat aids veroozaakt wordt door hiv zijn duidelijk, uitputtend en ondubbelzinning, en voldoen aan de hoogste wetenschappelijke eisen. De gegevens voldoen aan precies dezelfde criteria als bij andere virusziektes als polio, mazelen en pokken. Het is zeer ongelukkig dat enkele luidruchtige mensen de bewijzen blijven ontkennen. Deze stellingname zal ontelbare levens kosten.’

Vandaag komt een door Mbeki in het leven geroepen wetenschappelijke commissie bijeen die moet proberen om beide partijen met elkaar te verzoenen. Door de felle publicatie is de verzoeningspoging van de Zuid-Afrikaanse commissie bij voorbaat al mislukt. De controverse zal ongetwijfeld een hoofdpunt zijn op de Internationale Aidsconferentie die komende zondag begint in het Zuid-Afrikaanse Durban.

Vorige week maakten de Verenigde Naties bekend dat er inmiddels meer dan 34 miljoen mensen drager zijn van het hiv-virus. Ruim 24 miljoen van hen leven in zuidelijk Afrika. In 1999 stierven 2,8 miljoen mensen aan aids. Verreweg de meesten van hen waren Afrikanen.

Meer lezen over de VN en aidsbestrijding

Reacties