Zuid-Afrika komt met ‘Renaissancefonds’ voor Afrika

10-10-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/doris

Het African Renaissance en International Co-operation Fund bewijst dat ontwikkelingsgelden niet per se van Noord naar Zuid hoeven te gaan.

De regering-Mbeki stelt in beginsel 32,5 miljoen dollar beschikbaar, maar in de komende weken komt daar nog eens 137,5 miljoen dollar bij. Het geld gaat naar de armere landen in de regio. De dollars zullen worden besteed aan de verbetering van het politieke bestuur en de versterking van de civil society, zoals maatschappelijke instituties en media. Ook zaken als sociale programma’s en conflictpreventie komen voor financiering in aanmerking.

‘Met het Renaissancefonds voegen wij de daad bij het woord,’ aldus ANC-parlementslid Ramgobin. Hij doelt hiermee op president Mbeki die regelmatig de term ‘Afrikaanse renaissance’ in de mond neemt. Sommige Afrikaanse boeken flinke vooruitgang als het gaat om sociaal-economisch beleid, democratisering en goed bestuur.

Samen met Nigeria en Algerije werkt Zuid-Afrika tevens aan een nieuw economisch ontwikkelingsplan voor Afrika. Ze doen dit in opdracht van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE). Bedoeling van het plan is om buitenlandse investeerders aan te trekken, de schuldenlast te verminderen en de bestaande hulpprogramma’s te hervormen.

Daarnaast denken de leiders van de drie landen na hoe Afrika meer bij de wereldhandel en het internationale kapitaalcircuit kan worden betrokken. Op dit moment staat Afrika veelal buiten de wereldwijde economische ontwikkelingen.

Als het plan gereed is, zal het worden besproken met VN-secretaris-generaal Kofi Annan en met de leiders van de G8, de zeven rijkste industrielanden en Rusland.

Het is niet voor niets dat de OAE juist de leiders van Nigeria, Algerije en Zuid-Afrika voor het project hebben gestrikt. Mbeki van Zuid-Afrika zit momenteel de Commonwealth en de Beweging van Niet-Gebonden Landen voor. Obasanjo van Nigeria is voorzitter van de G77, de grootste coalitie van ontwikkelingslanden. En Bouteflika van Algerije is uittredend voorzitter van de OAE.

Reacties