Zuid-Afrika in de ban wonderkruid

15-03-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Voor de boeren die het wonderkruid verbouwen zijn de stropers een plaag. De steile berghellingen waar het kleine plantje groeit zijn geen belemmering voor de rovers. 'Een stroper hoeft maar langs de hekken te glippen en hij kan zo zijn zakken vullen met de buchubladeren,' vertelt Hedley Peter, een boer uit de bergen in het noorden van Kaapstad. 'Een zak vol levert al snel meer dan 130 dollar op.'   Het kleine plantje buchu groeit wild op de berghellingen in Zuid-Afrika. Veel boeren zijn door de groeiende vraag naar de bladeren van de struik daarnaast eigen plantages begonnen. Maar door de stroperij van het kruid in het wild daalt de prijs van het kruid. Met antistroperij- campagnes worden de buchudieven aangepakt.  

 

Kattenpislucht

De olie die uit buchu wordt geperst, versterkt de fruitsmaak in frisdranken en de parfumindustrie gebruikt het voor parfums. Al verschillende de meningen over de geur van het kruid; van een kattenpislucht tot pepermuntaroma.

 

In de zeventiende eeuw brachten de Khoikhoi uit Zuid-Afrika de medicinale kennis van buchu over op de Nederlandse kolonisten. Het plantje werd in eerste instantie in Engeland bekend als geneesmiddel tegen een scala aan kwalen: nierstenen, blaasontsteking en een hoge bloeddruk. Vandaag de dag wordt het kruid verwerkt in allerlei soorten crèmes en als anti-katermiddel.

 

Hype

Met de internationale hype rondom natuurlijke producten blijft de markt voor de bladeren groeien. Zuid-Afrika exporteert jaarlijks rond de 600 ton aan buchu. Verwacht wordt dat dit de komende vijf jaar nog met 25 procent stijgt. 'Zelfs frisdrankproducenten Coca-Cola en Pepsi hebben al interesse getoond', vertelt boer Les Abrahams uit het Cedergebergte in Zuid-Afrika aan CNN. 'Maar zij vragen zoveel, daar kunnen we niet in voorzien.'

Reacties