Zonnepanelen in Senegal in trek bij dieven

31-01-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Het Senegalese Bureau voor Plattelandselektriciteit (ASER) heeft de afgelopen jaren tienduizend zonnepanelen geïnstalleerd in ongeveer 300 dorpen. De bedoeling is dat binnen 20 jaar bijna tweederde van de plattelandsdistricten van stroom wordt voorzien.

De zonnepanelen leveren elektriciteit, die benut wordt voor onder meer irrigatiesystemen en telecommunicatie.

Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek blijkt dat in 2005 drie van de twintig geïnstalleerde zonnepanelen verdwenen waren. In sommige gevallen werden ze gestolen door de technici die ze installeerden. In één geval bleek een inwoner van Mauritanië panelen gestolen te hebben om ze in eigen land door te verkopen.

De dieven sloegen toe bij kerken, scholen en een kraamziekenhuis. 'Je kunt je voorstellen hoe groot de teleurstelling is bij dorpsbewoners als hun kraamkliniek ineens weer zonder elektriciteit zit', zegt André Faye, hoofd Duurzame Energieprojecten van ASER.


Beton

Behalve ASER is ook het nationale telecommunicatiebedrijf Sonatel de dupe van diefstal. De laatste drie jaar werden meer dan tweehonderd panelen gestolen die gemonteerd waren op gebouwen van Sonatel. De twaalf segmenten waaruit een zonnepaneel bestaat, kosten elk 400 dollar. De dieven verkopen die door voor 160 dollar, in Senegal zelf of in buurlanden.

 

Sonatel maakte bekend het aantal diefstallen te hebben verminderd door zonnepanelen te verankeren aan beton. Volgens ASER moeten de dorpsgemeenschappen zich verantwoordelijker opstellen en desnoods een soort burgerwacht in het leven roepen om diefstal voortaan te voorkomen.

Reacties