Zimbabwe houdt controle over verdeling extra voedselhulp

02-06-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Directeur James Morris van WFP sprak woensdag anderhalf uur met Mugabe. Mugabe deed geen formeel verzoek om voedselhulp maar zei dat hij de komst van 'enkele honderdduizenden tonnen' voedsel zou verwelkomen, aldus Morris tegen de Britse krant The Guardian.

Het noodvoedsel zal ten goede komen aan voedselprogramma's op scholen, thuiszorg voor aidspatiënten en 'voedsel-voor-werk'-programma's. Mugabe zei dat zijn regering 1,2 miljoen ton aan maïs zal importeren, dat hij zelf onder de bevolking verdeeld. Volgens WFP hebben zo'n drie tot vier miljoen mensen het komende jaar voedsel nodig om te overleven.

Stikken

Mugabe heeft lange tijd ontkend dat Zimbabwe in een voedselcrisis zit. In januari gaf hij de VN de opdracht te stoppen met onderzoek naar de behaalde oogsten en de voedselverstrekking drastisch te verminderen.  'We willen niet stikken in jullie voedsel', zei de president. De VN bereikten vanaf dat moment nog slechts een miljoen mensen, met name wezen, aidspatiënten en ouderen.

Inmiddels erkent de president de voedseltekorten maar wil hij de distributie van noodhulp in eigen hand houden. Al vaker is de kritiek geuit dat zijn regering delen van het land, waarin de politieke oppositie sterk is, voedsel onthoudt.

Operatie Ordeherstel

De overeenkomst tussen WFP en Mugabe houdt in dat de voedselorganisatie geen toegang krijgt tot het hele land, dat de laatste week in brand staat. In de grotere steden voert de politiek Operatie Murambatsvina uit, ook wel operatie 'Ordeherstel' genoemd. Deze campagne heeft tot doel de informele handel en illegale woningen op te doeken.

Volgens waarnemers en de mensenrechtenorganisaties Amnesty International gaat de politie daarbij zo nietsontziend te keer dat duizenden mensen worden gemolesteerd en hun bezittingen en onderdak verloren zien gaan. Van bescherming van mensen of hun rechten zou geen sprake zijn. Amnesty roept donderdag in een persbericht de Zimbabwaanse regering op de huisuitzettingen te staken. 'De regering moet op zeer korte termijn garanderen dat dakloze mensen toegang hebben tot onderdak, voedsel en schoon drinkwater.'

VN-gezant Morris verklaarde tegenover The Guardian dat hij in zijn gesprek met Mugabe de verwoesting van huizen heeft aangekaart. 'Ik geloof dat hij heeft gehoord wat ik zei', aldus Morris.

Leiders van burgerorganisaties in Zimbabwe hebben de VN opgeroepen zich harder tegenover het regime van Mugabe op te stellen. 'Wie is Robert Mugabe om te zeggen dat aan VN-voedselhulp geen politieke voorwaarden mogen worden verbonden', aldus een politicoloog van de Universiteit van Zimbabwe.

Reacties