Zimbabwe en Rusland niet veroordeeld voor mensenrechtenschendingen

22-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP / OneWorld

De Europese Unie steunde een resolutie om de situatie in Tsjetjenië te veroordelen en kwam zelf met een voorstel voor een VN-onderzoek naar mogelijke mensenrechtenschendingen in Zimbabwe. De Commissie werkte er niet aan mee.

Het Zimbabwe-voorstel van de EU werd vrijdag getorpedeerd door verscheidene Afrikaanse landen, onder leiding van Nigeria. De Nigeriaanse ambassadeur bij de Commissie noemde een mogelijke berisping van Zimbabwe ‘selectief en politiek gemotiveerd’.

De Afrikaanse landen zorgden er vervolgens voor dat er een motie werd aangenomen. Hierin stond dat er juist geen actie zou worden ondernomen inzake Zimbabwe. Deze motie werd gesteund door 26 van de 53 lidstaten in de commissie, 24 leden stemden tegen en drie onthielden zich van stemming.

Meten met twee maten

Veertien Afrikaanse landen, Cuba, Rusland en een aantal moslimlanden en Aziatische landen steunden de 'Afrikaanse' motie. Zij beschuldigden de EU ervan met twee maten te meten. Volgens hen willen de rijke landen alleen een veroordeling van ontwikkelingslanden. De Chinese afgevaardigde zei dat 'de Afrikaanse landen het best de vraagstukken met betrekking tot Zimbabwe kunnen bespreken'.

De uitslag van de stemming zorgde voor grote onrust bij de rijke landen, onder aanvoering van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Die beschuldigden Nigeria ervan een vrije en eerlijke stemming te hebben verhinderd.

Het Gemenebest heeft Zimbabwe voor een jaar geschorst wegens schending van de mensenrechten en ook wegens de verkiezingen, die gekenmerkt werden door corruptie en intimidatie. De Europese Unie maakt zich grote zorgen over de steeds maar doorgaande schendingen van de mensenrechten.

Rusland

Ook Rusland is vrijdag op het nippertje ontsnapt aan een veroordeling door de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. De 53 leden van de commissie stemden over een resolutie waarin de mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië werden veroordeeld.

Slechts 31 leden spraken een voorkeur uit over de situatie in Tsjetsjenië: zestien leden, waaronder de Europese Unie, stemden tegen de verklaring, vijftien voor. Maar liefst 22 landen onthielden zich van stemming.

In 2000 en 2001 werd Rusland wel in de VN-commissie veroordeeld wegens haar optreden in Tsjetsjenië. In 2001 bracht de EU eveneens een resolutie over de zaak in stemming, die toen met 22 stemmen werd aangenomen.

Mensenrechtencommissie van de VN

Reacties