Ziek van de Europese diepvrieskip

12-03-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Als de diepgevroren kippenbouten uit Europa, Amerika en Brazilië in grote containerschepen aankomen in de Ghanese haven Tema, is alles nog in orde. Ze worden overgeladen in koelhuizen in afwachting van het transport naar de hoofdstad Accra of naar andere steden. Maar dan kan zomaar opeens de elektriciteit uitvallen.

 

In Ghana en veel andere West-Afrikaanse landen zijn stroomonderbrekingen namelijk schering en inslag. Ingevoerd kippenvlees en andere producten die snel bederven, ontdooien soms voordat de stroomtoevoer wordt hersteld. Dat geeft gevaarlijke bacteriën als salmonella alle kansen, waarschuwt Zakaria Yakubu van Grassroots Africa.

 

De in Accra gevestigde internationale organisatie die zich toelegt op voedselvraagstukken, vindt dat de invoer van diepgevroren kippenvlees om die reden moet worden teruggedrongen.

 

Onhygiënisch

 

Als de kippenbouten de haven verlaten, nemen de problemen alleen maar toe. De tussenhandelaars hebben vaak nog gebrekkigere vriesinstallaties en in de kleine winkels of op de markt liggen de kippenbouten vaak onbeschermd uitgestald.

 

'Dat is onhygiënisch en de kans wordt wel erg groot dat het vlees ontdooit voordat het wordt verkocht. Onverkochte bouten gaan 's avonds terug in de diepvriezer om de volgende dag opnieuw te worden aangeboden. Dat kan zo een hele tijd voortduren', weet Yakubu.

 

Gedumpt

 

Afrika is een belangrijke internationale afzetmarkt voor kippenbouten en andere goedkope kippendelen. Kippenboeren uit de EU, de VS en Brazilië verkopen het makkelijk te bereiden borstvlees in rijke landen; een groot deel van de bouten, vleugels en andere delen met botjes gaan naar Afrika.

 

Omdat de Europese kippenboeren worden gesubsidieerd, kunnen zij hun kippenbouten tegen bodemprijzen in Afrika verkopen. De Afrikaanse boeren kunnen hier meestal niet tegenop concurreren. In veel landen is de lokale kippenproductie daardoor in elkaar gestort.

 

Uit een studie van de Kameroenese belangenorganisatie ACDIC (Association Citoyenne de Défense des Intérets Collectifs) blijkt bijvoorbeeld dat in Kameroen het aantal geïmporteerde bevroren kippen vanuit de EU van 1996 tot 2003 is gestegen van 978 ton naar 22.153 ton. Een stijging van 2100 procent. Zo'n 110.000 mensen verloren hierdoor hun baan.

 

Uitzonderingen

 

Afrikaanse overheden zijn vaak niet in staat om hun eigen boeren te ondersteunen met subsidies, of mogen dit niet vanwege de vele internationale verdragen die ze hebben gesloten. Volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) mogen zij bijvoorbeeld geen hogere importtarieven heffen om hun eigen kippenmarkt te beschermen. Hulporganisaties pleiten er daarom voor dat er voor ontwikkelingslanden bepaalde uitzonderingen in de WTO-regels worden gemaakt.

 

'De enige manier waarop de armste landen het kunnen opnemen tegen agressieve exporteurs is door zichzelf beter organiseren en hun interne markt te versterken', oordeelt Thijs Berman, een Nederlandse Europarlementariër die in de landbouwcommissie van de Europese Unie zetelt. 'Daar horen vriesinstallaties voor de vleessector bij, maar ook betere havens, spoorwegen, wegen en zelfs breedbandinternet.'

 

Vriesinstallaties

 

De EU heeft beloofd dat zij de arme ontwikkelingslanden in Afrika, het Caribisch gebied en de regio van de Stille Oceaan zal helpen met het verbeteren van hun infrastructuur zodat ze beter kunnen deelnemen aan de wereldhandel. In dit geval kan de EU die belofte waarmaken door te investeren in betrouwbare vriesinstallaties en betere transportmogelijkheden.

 

Cees Vermeeren, de vertegenwoordiger van de Vereniging van Kippenverwerkers en Kippenhandelaars van de EU in Brussel, vindt ook dat het probleem van de gebrekkige koeling van importvlees in Afrika door regeringen van de betrokken landen moet worden aangepakt.

 

'Maar exporteurs hebben er belang bij dat hun producten goed worden behandeld en misschien kunnen ze dus wel helpen. Afrikaanse producenten van kippenvlees zouden ook hun voordeel doen met betere koelinstallaties', denkt hij.

 

Kippendossier van ICCO

Reacties