Zelfcensuur wetenschappelijke tijdschriften uit angst voor bioterroristen

17-02-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In een gezamenlijke verklaring op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Denver stellen de hoofdredacteuren voorop dat de publicatie van waardevol medisch onderzoek niet in het gedrang komt door de anti-terrorisme maatregelen. Wel erkennen ze dat in sommige gevallen nieuwe onderzoeksgegevens achtergehouden worden om misbruik te voorkomen.

De tijdschriften toetsen alle gepubliceerde onderzoeken al op wetenschappelijke nauwkeurigheid. Nu komt daar een extra check bij: op eventueel misbruik door terroristen. De verklaring is ondertekend door 32 hoofdredacteuren van wetenschappelijke tijdschriften.

Politieke druk

In de Verenigde Staten hebben politici meerdere malen gevraagd om uiterst strenge beperkingen op wetenschappelijk onderzoek. De hoofdredacteuren, waaronder directeur van de American Society of Microbiology Ronald Atlas, zeggen dat dit uiteindelijk grotere problemen zal veroorzaken voor de maatschappij.

‘Wij werken aan de volksgezondheid en als we ons onderzoekstempo verlagen, sterven er mensen. Aan de andere kant onthullen we mogelijke doelen voor terroristen. We moeten hierin dus een perfect evenwicht vinden,’ aldus Atlas.

Niet langer onschuldig

Twee van de elf uitgaven die worden gepubliceerd door de American Society of Microbiology hebben de maatregelen al toegepast. Het prestigieuze tijdschrift Science heeft een beoordelingsraad ingesteld om onderzoeken te onderwerpen aan veiligheidsmaatregelen.

Alle betrokkenen geven toe dat zelfcensuur slechts een deel van de oplossing is. Niets houdt wetenschappers tegen om hun onderzoek te publiceren op het internet bijvoorbeeld. Een hoofdredacteur merkte op dat dit een ‘filosofische verandering’ voor de wetenschap is. Het luidt het einde van een tijdperk van argeloosheid in.

Verklaring van hoofdredacteuren van wetenschappelijke uitgaven (op site van American Society of Microbiology)

Reacties