Zeldzame vogel legt ei...., en miljoenen kijken mee

15-02-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Biologen uit de Verenigde Staten en Costa Rica zijn van plan volgende maand in het Costaricaanse regenwoud een webcam bij een nest van de vogel te installeren. Alles wat zich daarin afspeelt zal te volgen zijn vanachter het beeldscherm: van het leggen van de eieren tot het moment dat het eerste jong zich 18 tot 20 dagen later uit zijn schaal worstelt.

De website www.cloudforestalive.org toont nu al live beelden van kolibri's en vliegende honden - grote vleermuizen die van tropisch fruit leven.

De bijna legendarische quetzal is een vogel ter grootte van een duif maar met iriserende rode en groene veren en een sierlijke staart. Hij komt voor in hooggelegen delen van het Midden-Amerikaanse regenwoud, waar de zichtbaarheid beperkt wordt door bijna permanente mistbanken.

De initiatiefnemers hebben hun project Bosque Nuboso Vivo genoemd - levend nevelwoud. Naast beelden van het nest en de omgeving zullen via het internet ook de geluiden van die plaats in het oerwoud kunnen worden gedownload.

De webcam wordt opgesteld in het natuurreservaat Bosque Nuboso Monteverde, 180 kilometer ten noordoosten van de Costaricaanse hoofdstad San José. Het reservaat is eigendom van het Centro Científico Tropical (CCT), een onderzoeksinstelling met 45 medewerkers, waarvan 37 Costaricanen.

Webcams bij Cloudforest

Reacties