“Ze hadden geen schijn van kans ” - een update uit Haïti

27-10-2016 Bron: OneWorld
Medair, NATH FAUVEAU
Het was de zwaarste storm in 50 jaar op Haïti. “De oudere mensen die orkaan Hazel in 1954 hebben meegemaakt, vertelden me dat Matthew veel erger was,” aldus Serge, een hoteleigenaar in de verwoeste kustplaats Les Coteaux.

“Mijn gasten op de begane grond zijn direct naar de eerste verdieping verhuisd omdat het water zo snel steeg,” gaat Serge verder. “Een van mijn gasten vertelde dat ze een golf van wel zes meter hoog op haar raam zag afkomen.”
Achtergrond – 

Het hotel van Serge heeft geen ramen meer, een paar wanden zijn weg en er is een veranda vernield. Toch staat het hotel nog overeind, in tegenstelling tot de meeste andere huizen in de plaats. "Niemand had zo'n harde storm verwacht," vertelt Serge. "De mensen hebben huizen van simpele materialen. Ze hadden geen schijn van kans."

Het noodhulpteam van Medair is geschokt door de enorme verwoesting. "Ik heb mensen gevraagd of ze iets van hun bezittingen hebben kunnen redden, maar het antwoord was duidelijk," vertelt Nath, die voor Medair al vaker naar rampgebieden is geweest, maar nog nooit zo'n verwoesting heeft gezien. "De wind heeft alles meegesleurd."

In de eerste week heeft ons team moeilijk bereikbare kustplaatsen bezocht, met overlevenden gesproken en de meest hulpbehoevende families geidentificeerd. Tienduizenden mensen hebben geen huis meer. Families zijn dakloos geworden, net nu het regenseizoen is begonnen. Water- en sanitatiesystemen zijn overstroomd en er komen weer dodelijke uitbraken van cholera. Zonder acute hulp blijven families zwaar lijden en zullen meer mensen omkomen.

Voor de eerste hulp is ons team met de Nederlandse marine meegereisd, die daar op noodhulpmissie is. Door puin en hoog water zijn de wegen versperd, dus zijn de getroffen gebieden praktisch alleen door de lucht of over water bereikbaar. Ons team is op drie plaatsen aan land gegaan en heeft ter voorkoming van cholera 300 hygienepakketten gedistribueerd binnen de gemeenschappen. Ook hebben we medische noodvoorraden gegeven aan gezondheidsklinieken, voldoende voor 4.000 patienten. In Chardonnieres was Medair de eerste hulporganisatie die hulp kwam brengen.

Bekijk ook de video van de eerste hulp die Medair aan de Haitianen geeft.

De distributies van Medair zijn georganiseerd met ondersteuning van onze plaatselijke partner World Concern Haiti en mogelijk gemaakt door de gulle steun van particuliere donateurs.

Voor deze inhoud is gebruik gemaakt van informatie van Medair-medewerkers in het veld en op het hoofdkantoor. De zienswijzen in dit bericht vallen onder de verantwoordelijkheid van Medair en dienen op geen enkele wijze beschouwd te worden als de officiele opvatting van enige andere organisatie.

Reacties