Zapatistaleider Marcos ontpopt zich als misdaadauteur

20-12-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Paco Ignacio Taibo, zeg maar de Appie Baantjer van Mexico, was erg vereerd toen hij enkele weken geleden een brief op de deurmat kreeg met daarin het verzoek van el subcommandante om samen een boek te schrijven. ‘Ik moest wel even tot tien tellen. Het idee is natuurlijk gek, maar daardoor ook een uitdaging.’ Nog geen twee weken later verscheen het eerste hoofdstuk van de misdaadroman al in de linkse krant La Jornada.

De eerste zes hoofdstukken van het boek ‘Muertos Incomodos’ (Bizarre Moorden vert.) pingpongen de beide auteurs met elkaar. Marcos schrijft hoofdstuk een, drie en vijf en introduceert daarin zijn detective Elías Contreras. Deze vertelt over een opdracht die hij van een pijprokende rebellenleider genaamd Marcos, heeft ontvangen.

Taibo neemt de hoofdstukken twee, vier en zes voor zijn rekening waarin hij zijn al uit andere boeken bekende personage, detective Hector Belascoaran Shayne, laat opdraven. Beide schrijvers moeten creatief omgaan met de vondsten die door de ander worden geïntroduceerd. Zo zit Taibo momenteel met de handen in het haar over hoe hij verder moet met het door Marcos geïntroduceerde personage van een homoseksuele Filippijn met een Baskische achternaam die in een garage in Barcelona heeft gewerkt.

Chinese spionnen

In het zevende hoofdstuk ontmoeten de beide detectives elkaar. Hoe de plot uiteindelijk in elkaar steekt, weten de beide schrijvers nog niet. De twee auteurs hebben elkaar nog niet ontmoet. ‘Wij communiceren volgens de methodes van Chinese spionnen,’ aldus een geheimzinnige Taibo.

De wereld maakte voor het eerst kennis met de pijprokende en immer bivakmuts dragende Marcos in 1994. Deze filosofiedocent begon toen zijn opstand in naam van de onderdrukte Indiaanse bevolking in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Ook verzette hij zich tegen een verdere uitbreiding van de vrijhandelsverdragen door Mexico. Door zijn voorkomen en onorthodoxe actiemethodes waarbij internet een grote rol speelt, ontpopte Marcos zich al snel tot een internationaal cultfiguur.

Hoewel hij dus inmiddels een carrière als misdaadauteur is begonnen, heeft Marcos zijn sociale missie niet in de wilgen gehangen. Behalve de ontrafeling van het moordmysterie beschrijft de subcommandante ook uitvoerig de sociale misstanden zowel op het platteland als in de steden van Mexico.

Opbrengst voor het goede doel

Het is dan ook waarschijnlijk dat de Zapatistavoorman de publiciteit rond het misdaadfeuilleton wil gebruiken om wederom de aandacht op zijn zaak te vestigen. De opbrengst van het boek komt in elk geval ten goede van een fonds voor de Indianen in Chiapas.

Sinds de start van het feuilleton is de oplage van La Jornada met 20 procent gestegen. De ‘whodunit’ zal uiteindelijk in boekvorm verschijnen in alle Spaanstalige landen en Italië. Waarschijnlijk wordt het boek ook in het Engels vertaald.

color=red>

Site van de Zapatistas
La Jornada

Reacties