Zangkoren ingezet tegen aids

10-06-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Deskundigen denken dat zanggroepen uit eigen land een boodschap beter overbrengen dan gelikte reclamecampagnes. ‘Don't do it without a condom’ (Doe het niet zonder condoom) of ‘Don't make love to a young girl’ (Vrij niet met een jonge meid) zijn de motto's die de koren bij de wedstrijd zullen hanteren.

Volgens de Nederlandse arts D. de Korte zal deze aanpak beter aanslaan dan de talloze waarschuwingen die via de radio te horen zijn. Als gevolg daarvan staat aids in een aantal Afrikaanse landen bekend als de ‘radioziekte’.

Via de zangcultuur (‘Ieder ziekenhuis heeft hier drie koren,’ aldus De Korte) moet het risico van HIV-besmetting tot in de kleinste dorpen van het land bekend worden. De finale van de korencompetitie zal in het nationale stadion in de hoofdstad Gaborone moeten plaatsvinden.

Van de bevolking van Botswana is 35 procent met het virus geïnfecteerd. Dat hoge percentage wordt toegeschreven aan het grote aantal oudere mannen dat seksuele contacten onderhoudt met jonge meisjes.

De Korte staat aan het hoofd van een project dat de overdracht van het virus in vijf jaar met 90 procent moet verminderen. Momenteel sterven in het kleine land (1,7 miljoen inwoners) dagelijks honderd mensen aan de gevolgen van de besmetting.

Reacties