‘In Zambia zelf is genoeg voedsel voor hongerenden’

06-01-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Zambiaanse regering vindt dat de internationale hulpverleners te weinig oog hebben voor producten die lokaal kunnen worden aangekocht. Kerkelijke en andere niet-gouvernementele organisaties zijn al een initiatief gestart om voedsel in het noorden van het land aan te kopen en naar de hongergebieden in het zuiden te sturen.

Met de afwijzing van de voedselhulp van de internationale gemeenschap schopt de Zambiaanse regering tegen zere benen. Eerst bruuskeerde het de Verenigde Staten door geen genetisch gemodificeerd maïs binnen te laten. Nu verwijt Lusaka het Wereldvoedselprogramma de hongerlijdende bevolking (maïs-)voedsel op te dringen dat ze niet kennen. En dat terwijl er in het noorden van het land grote overschotten aan traditionele gewassen als maniok liggen.

‘Ik begrijp die maïs-manie niet - in sommige van onze provincies wordt traditioneel zelfs geen maïs geteeld,’ zegt minister Sikatana. ‘We hebben een overvloed aan traditionele voedselgewassen.’ De boeren in het noorden van het land zouden volgens hem ‘liggen te huilen om kopers’.

Regels

Zambia wordt samen met Zimbabwe en Malawi het hardst getroffen door de voedselcrisis. Die bedreigt in heel Zuid-Afrika zeker 15 miljoen mensen. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) schatten dat in Zambia 3 miljoen mensen honger zullen lijden. Tot maart zou er 224.000 ton graan nodig zijn om dat te bestrijden.

Volgens Charles Banda, een agronoom uit Lusaka, sturen de donoren simpelweg maïs omdat dat gewas door de boeren in de rijke landen wordt geproduceerd. ‘Door hun voorraden op te kopen houden de overheden al die boeren aan de slag.’ Banda vindt dat de Zambianen er goed aan doen terug te keren naar traditionele Afrikaanse teelten als gierst, sorghum en maniok. Die zijn beter aangepast aan de Afrikaanse bodems en weersomstandigheden.

Richard Ragan, de permanente vertegenwoordiger van het WFP in Zambia, zegt dat er regels zijn die zijn organisatie ervan weerhouden voedsel in het land zelf aan te kopen. Sommige donorlanden hebben volgens Sikatana toestemming gegeven hun bijdragen te gebruiken om lokaal voedsel aan te kopen.

Reacties