Zambia sluit voedselhulpcentra wegens goede oogst

20-06-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Vorig jaar deed het Wereldvoedselprogramma nog een dringende oproep aan donoren om hulp te bieden aan 13 miljoen mensen die door een hongersnood bedreigd werden. De 'maïsgordel' in het zuiden van Zambia was vorig jaar zwaar getroffen: 2,3 miljoen mensen moesten geholpen worden om de volgende oogst te halen. Voor hen die het overleefden, breken betere tijden aan.

De maïsoogst valt dit jaar mee: de Zambiaanse boeren oogstten al 1,1 miljoen ton maïs. Dat komt aardig in de buurt van de 1,2 miljoen ton die nodig is voor de binnenlandse markt. ‘Waarschijnlijk komen we uit op 1,5 miljoen ton, want de oogst is nog niet voorbij,’ verklaarde de president bij een bezoek aan boerderijen in Chisamba, een stad op 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lusaka.

De onverwacht goede oogst is het gevolg van het gunstige weer en van het feit dat de Zambiaanse boeren gehoor gaven aan de oproep om meer voedselgewassen te verbouwen. Daarmee verdwijnen ook de twee voornaamste oorzaken van de crisis: een slecht landbouwbeleid en een uitzonderlijke droogte.

Uitvoerverbod

Zonder internationale hulp waren duizenden mensen waarschijnlijk van de honger gestorven: tot april dit jaar was er 626.000 ton maïs tekort. Iets minder dan de helft daarvan werd opgevuld door voedselhulp van de regering en buitenlandse donoren.

De economische gevolgen van de crisis nemen intussen ook af. Nu er weer voedsel op de markt is, daalt de inflatie. Een zak maïs kost 5 euro, de helft van wat het drie maanden geleden kostte. Die prijsdaling is meer dan welkom, want tijdens de crisis waren sommige producten tot drie keer duurder geworden.

Buurland Zimbabwe, waar zeven miljoen mensen voedselhulp nodig hebben, heeft al interesse getoond in de Zambiaanse maïs om zijn tekorten op te vangen. De gunstige weersomstandigheden zijn daar minder voelbaar omdat het platteland nog steeds de gevolgen draagt van een haastig doorgevoerd landhervormingsprogramma.

In Zambia is voorlopig nog een uitvoerverbod van kracht.

Reacties