WWF telt drollen voor studie naar reuzenpanda

21-02-2001
Door: OneWorld Redactie

Een panda produceert gemiddeld 100 drollen per dag. Op die manier kunnen onderzoekers de individuele panda’s onderscheiden.

Het driejaarlijkse onderzoek startte in 1999. De resultaten moeten de basis leggen voor nieuwe initiatieven om de soort er weer bovenop te helpen. De laatste wilde panda’s leven alleen nog in hooggelegen berggebieden in het zuidwesten van China.

Volgens het WWF is er goed en slecht nieuws. Als voorbeeld van het laatste meldt het WWF dat ‘de versnippering van de ruige Chinese bergbossen (…), de grootste bedreiging vormt voor de met uitsterven bedreigde reuzenpanda. In de provincie Sichuan in China, waar de meeste panda's voorkomen, is het pandaleefgebied tussen 1974 en 1989 met 50 procent is verminderd en in een deel van Sichuan sinds 1987 met 30 procent’.

Maar de milieuorganisatie meldt ook goed nieuws. ‘Door het houtkapverbod dat de Chinese regering in 1998 na de overstromingen van de Yangtse-rivier heeft uitgevaardigd, is aan het verdwijnen van het bergbos een halt toegeroepen’.

De natuurbeschermingsorganisatie focust zich al enkele jaren op het ontwikkelen van 'pandavriendelijke bronnen van inkomst, zoals ecotoerisme’. Reuzenpanda’s kunnen alleen overleven in grote ongerepte bosgebieden. De mensen die in hun nabijheid wonen moeten daarom wel een zekere bron van inkomsten hebben, zonder het bos te schaden.

Het WWF bepleit initiatieven van de overheid om de huidige reservaten goed te bewaken en pandagebieden met elkaar te verbinden door middel van ‘pandasnelwegen’. Geen asfalt, maar ‘brede dichtgegroeide stroken bos waardoor de panda's van het ene naar het andere gebied kunnen trekken’.

Wereld Natuur Fonds Nederland
Internationale site van Wereld Natuur Fonds

Reacties