WTO veroordeelt Europees suikerbeleid

29-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De uitspraak betekent een overwinning voor Brazilië, Thailand en Australië, die zich over het Europese beleid hadden beklaagd. De WTO had de Europese Unie (EU) ook in januari al op de vingers getikt, maar de EU ging tegen die uitspraak in beroep.

De Europese Commissie heeft in een reactie laten weten dat het de uitspraak betreurt, maar wel zal respecteren. 'We zullen ons aan onze internationale verplichtingen voor het suikerbeleid houden en zullen met de lidstaten werken aan de noodzakelijke hervormingen', liet de Europees commissaris voor Handel Peter Mandelson weten.

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Novib heeft enthousiast gereageerd op de uitspraak. 'De uitspraak bevestigt dat de EU zich niet gehouden heeft aan de WTO-richtlijnen en dat zij hierdoor ontwikkelingslanden ernstig heeft geschaad', aldus Adrie Papma, directeur handelscampagne.

PvdA-europarlementariër Max van den Berg roept de Europese Commissie op om het overschot aan gesubsidieerde suiker op te kopen, zodat de wereldmarktprijs niet verder onder druk wordt gezet.

Reacties