WTO: Principeakkoord EU-VS over landbouw

14-08-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het akkoord moet een belangrijke impuls geven aan het stroef lopende overleg in de zogenoemde Doha-ronde voor verdere liberalisering van de wereldhandel. Van 10 tot 14 september vindt daarover een ministersconferentie van de lidstaten van de WTO plaats in het Mexicaanse Cancun.

Brussel en Washington willen dat de rijke landen hun ‘handelsverstorende steun aanmerkelijk verlagen’ en de importtarieven voor een aantal producten uit arme landen afschaffen. Het plan van de EU en de VS werd woensdagavond in Genève voorgelegd aan vertegenwoordigers van de andere lidstaten van de WTO.

Details

Nu moeten de twee handelsgrootmachten de details van hun plan gaan uitwerken en de andere 144 WTO-lidstaten overtuigen van hun plan.

Volgens diplomaten heeft de voorlopige overeenkomst betrekking op de drie hoofdpunten in de landbouwproblematiek: binnenlandse steun, exportsubsidies en markttoegang.

In een reactie heeft India, een belangrijk lid van de WTO, de tekst van de hand gewezen. De Indiase ambassadeur bij de WTO zei dat het voorstel niet haalbaar is en geen rekening houdt met de belangen van de boeren.

Ook een groep grote exporteurs van landbouwproducten, verenigd in de zogeten Cairns-groep, ziet weinig in het akkoord. ‘Het is niet voldoende,’ aldus de WTO-afgevaardigde uit Brazilië, dat deel uitmaakt van de Cairns-groep.

’Wereldklasse komodie’

Japan is evenmin enthousiast. Tokio verzet zich tegen een verlaging van de tariefmuren van landbouwproducten. Ter bescherming van de eigen rijst legt Japan een heffing van 490 procent op aan dat product uit het buitenland.

Volgens ontwikkelingsorganisaties komen de EU en de VS met hun voorstel niet tegemoet aan hun belofte die is gedaan in Doha, twee jaar geleden. Daar werd afgesproken dat de belangen van de ontwikkelingslanden in de WTO-onderhandelingen voorop moeten staan. In het principe-akkoord zou de belofte om alle exportsubsidies af te schaffen al zijn afgezwakt.

‘Dit is wereldklasse komedie van ‘s werelds supermachten op het gebied van subsidies,’ reageerde Kevin Watkins van de Britse organisatie Oxfam.

WTO-website
Global info, verzet tegen de WTO

Reacties