WTO-landen tekenen akkoord over nieuwe handelsronde

15-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Twee jaar geleden lukte het de WTO niet om de landen op een lijn te krijgen. In het golfstaatje Qatar is nu wel de agenda opgesteld voor de nieuwe ronde van wereldhandelsoverleg.

Het is de negende ronde sinds 1947. Het is de bedoeling dat de besprekingen tot 2005 duren. Vanaf eind januari volgend jaar gaan ze van start.

Er is de WTO-leden is veel aan gelegen om een nieuwe handelsronde te houden. Meer vrijhandel kan een impuls betekenen voor de kwakkelende wereldeconomie.

De topbijeenkomst van de WTO kreeg een politieke lading doordat de Verenigde Staten wilden laten zien dat terreurdaden de internationale samenwerking niet kunnen ondermijnen.

Tot op het laatst was succes van de besprekingen onzeker. Bij aankomst in Qatar afgelopen vrijdag lagen de lidstaten op belangrijke onderwerpen ver uit elkaar.

De Verenigde Staten zijn in Doha vooral in de loopgraven gekropen voor de bescherming van hun textielsector. Dit onderwerp was voor handelsgezant Zoellick onbespreekbaar.

Verkrijgbaarheid van betaalbare medicijnen
India heeft het lang geprobeerd, maar moest uiteindelijk opgeven. In 2005 krijgt textiel uit ontwikkelingslanden, waaronder dus India, betere markttoegang door het aflopen van de bestaande textielovereenkomst, het zogenoemde multivezelakkoord.

De arme landen hebben vooral winst geboekt doordat ze de agrarische markten in de VS, de EU en Japan makkelijker kunnen betreden. Ook de verkrijgbaarheid van betaalbare medicijnen tegen aids, tbc en malaria is met een politieke verklaring geregeld.

India heeft in de eindfase een nieuwe ronde bijna getorpedeerd door grote onvrede over mogelijke onderhandelingen over regels voor mededinging en investeringen. India hield de handelstop zo bijna een gehele dag op. Tijdnood dreigde en delegatie raakten doodop.

De ruzie is uiteindelijk gesust door de voorzitter van de conferentie, Youssef Kamal. Hij stelde India publiekelijk gerust dat iedereen met de onderhandelingen over investeringen, voor India het gevoeligste onderwerp, moet instemmen. Daarna bond de Indiase minister Murasoli Maran in.

EU-commissaris voor Handel Pascal Lamy heeft er voor Europa heel veel uit weten te slepen. Bij milieu en regels voor investeringen en mededinging stond de EU tot woensdag geïsoleerd, maar Lamy heeft de punten toch op de agenda kunnen krijgen.

De EU heeft op landbouw wel moeten toegeven. Brussel zal de vermindering van exportsubidies bespreekbaar moeten maken, nu nog een pilaar onder het gemeenschappelijke landbouwbeleid.

Volledige afschaffing van de subsidies is echter niet aan de orde en is geen doel van de onderhandelingen. Frankrijk, dat enkele malen met een veto dreigde op landbouw, is daardoor overstag gegaan.

WTO site

Reacties