WTO: landbouwcompromis EU en VS dichterbij

13-08-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

De onderhandelingen over de vrijhandel van landbouwproducten zit al vier jaar muurvast. Afgelopen maandag begonnen delegatieleiders van de 146 WTO-lidstaten in Genève aan de laatste gesprekken voor de top. In Cancún moeten van 10 tot 14 september de bakens worden uitgezet voor de verdere liberalisering van de wereldhandel in verschillende sectoren. De handel in landbouwproducten belooft het cruciale onderwerp te worden.

De EU en de VS kondigden twee weken geleden aan met een gemeenschappelijk plan te komen om een nieuwe dynamiek te brengen in de landbouwonderhandelingen. De overige WTO-leden zitten daar gespannen op te wachten - de VS en Europa zijn samen goed voor het leeuwendeel van de 300 miljard dollar subsidies die de boeren in de rijke landen elk jaar opstrijken.

Flexibele opstelling

Ontwikkelingslanden willen dat de industrielanden hun marktbescherming en exportsubsidies in de landbouwsector afbouwen; ze kunnen de onderhandelingen over andere thema's blokkeren als de rijke landen het been stijf blijven houden.

De WTO-lidstaten onderhandelen al sinds begin 2000 over de vrijmaking van de handel in landbouwproducten, maar pas sinds maandag lijkt er een klimaat te ontstaan waarin een compromis haalbaar lijkt. Volgens één van de onderhandelaars beginnen de kampen zich flexibel op te stellen en naar evenwichten te zoeken tussen de ver uiteen liggende standpunten.

De komende twee weken zullen in Genève ook alle andere onderwerpen worden besproken waarover in Cancún beslissingen moeten worden genomen: de verdere liberalisering van de handel in industriële producten, maatregelen op het vlak van investeringen, mededinging, transparantie bij overheidsbestedingen en de stroomlijning van douaneformaliteiten, de uitvoering van oude afspraken (een onderwerp dat hoog op de agenda van de ontwikkelingslanden staat) en de speciale en gedifferentieerde behandeling van arme landen.

Goedkope medicijnen

Het nog steeds onopgeloste meningsverschil over de toegang van arme landen tot goedkope kopieën van geneesmiddelen tegen verwoestende epidemieën als aids, malaria en tuberculose zal ook nog eens worden behandeld - voortdurende onenigheid hierover kan een bom leggen onder de conferentie in Cancún.

Op basis van de gesprekken van de komende twee weken zal Carlos Pérez del Castillo, de voorzitter van de Algemene Raad van de WHO, rond 22 augustus een ontwerpverklaring schrijven voor de top in Cancún.

Zie ook artikel: 'WTO: Principeakkoord EU-VS over landbouw'
Verzet tegen de WTO

Reacties