WSF-gangers betreuren gebrek aan belangstelling

14-01-2007
Door: Mario Osava
Bron: IPS

De resultaten van de opiniepeiling worden gepresenteerd tijdens het zevende WSF, van 20 tot 25 januari in het Keniaanse Nairobi. Het sterkste punt dat de 4.800 ondervraagde deelnemers aan het WSF van vorig jaar het vaakst noemen, is dat het WSF "een forum is voor democratisch debat". Bijna de helft is het daarmee eens, en ook met de rol van het forum als het gaat om "de verdediging van de mensenrechten". Een ander sterk punt was volgens de ondervraagden dat het forum "een plaats is om ervaringen uit te wisselen en alternatieven voor de neoliberale globalisering te bespreken."
 
Bijna een derde betreurt het gebrek aan aandacht door de media en de politieke leiders. Een veel kleiner aandeel van deelnemers - net iets meer dan een vijfde - noemt ook "de verdeeldheid in het organiserend comité" en "de verwarrende politieke boodschappen" als tekortkomingen.
 
Het WSF van vorig jaar had drie locaties: Venezuela, Mali en Pakistan. De opiniepeiling werd uitgevoerd op de eerste twee locaties en biedt dus een interessante vergelijking. In het Venezolaanse Caracas omschreef 64 procent van de (vooral Latijns-Amerikaanse) deelnemers zich als "links", in het Malinese Bamako was dat maar 30,4 procent. De deelnemers in Afrika waren veel sterker gekant tegen het afschaffen van kinderarbeid en de legalisering van abortus, om maar twee voorbeelden te noemen.


 
Volgens Cándido Grzybowski, het hoofd van het bevragende IBASE en lid van het organiserend comité, vertegenwoordigen de uiteenlopende antwoorden culturele verschillen en andere concepten, maar wel dezelfde bezorgdheden." Sommige vragen worden per continent ook gewoon anders begrepen, zegt hij.


 
Laatste WSF?
 
Mogelijk wordt de eerste volledig Afrikaanse editie van het WSF tegelijk de laatste editie in de huidige vorm. De afstand en het gebrek aan transportmogelijkheden leiden er toe dat de meerderheid van de deelnemers aan het WSF afkomstig is van het continent waar het Forum gehouden wordt. Dat bedreigt het mondiale karakter van het forum, geeft Grzybowski toe.

 
Het WSF wordt ook moeilijk te financieren. De organisatie van deze zevende editie zal naar schatting vijf miljoen euro kosten, maar Grzybowski schat dat de totale kostprijs ligt tien keer zo hoog ligt, als onkosten van de deelnemers en posten die de organisatoren niet rechtsreeks verwerken, worden meegeteld.
 
Om die redenen zal het forum in de toekomst mogelijk worden vervangen door regionale bijeenkomsten of demonstraties in uiteenlopende steden, tegelijk met het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Het WSF ontstond als tegenreactie tegen deze jaarlijkse meeting van zakenmensen en politici.
 
De beslissing over de nieuwe koers van het WSF zal vallen op de laatste dag van de bijeenkomst in Nairobi.

De zes voorgaande fora, waarvan er vier plaatsvonden in de Braziliaanse stad Porto Alegre, trokken samen meer dan 560.000 deelnemers.

Reacties