WSF Caracas roept op tot wereldwijd protest

30-01-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS /OneWorld

Op het programma van het jaarlijkse samenzijn van andersglobalisten prijkten weer veel vertrouwde onderwerpen. In de Venezolaanse hoofdstad Caracas hadden zich 70.000 voorvechters voor een andere wereld verzameld.

 

De aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Irak wordt door de activisten aangegrepen voor een wereldwijde actiedag op 18 maart. En van 24 tot 27 maart vindt in Caïro een conferentie plaats tegen de bezetting van Irak, kondigde de Internationale Assemblee van Sociale Bewegingen in Caracas aan.

 

Hete maand

 

Als het aan de deelnemers van het Wereld Sociaal Forum in Caracas ligt, gaat de wereld een pittig jaar tegemoet. Naast het protest tegen de oorlog in Irak  is er een reeks van andere demonstraties op het WSF bekokstoofd. Maart wordt een hete maand. Rond de 18e maart zullen verscheidene maatschappelijke organisaties ook in Mexico Stad van zich laten horen tijdens het vierde Wereld Water Forum.

 

Water is volgens de gezamenlijke afvaardiging van duizenden maatschappelijke organisaties een publiek goed dat niet geprivatiseerd mag worden. Het verzet tegen de privatisering van de drinkwaterdistributie in ontwikkelingslanden is al jaren een belangrijk aandachtspunt voor burgerbewegingen in Noord en Zuid.

 

Nieuw links

 

Op het WSF waren veel vertegenwoordigers van het nieuwe links uit Latijns-Amerika aanwezig. Evo Morales, de zojuist gekozen president van Bolivia bijvoorbeeld. De Venezolaanse president Hugo Chavez was eveneens prominent aanwezig. Hij hoopte dat het forum niet zou verzanden in een gezellige vakantie voor wereldverbeteraars, maar dat er ook concrete plannen worden gesmeed tegen imperialisme en neoliberalisme.

 

De inmenging van politici ligt altijd gevoelig op het WSF. Ook dit jaar werd weer uitgebreid gediscussieerd over de politisering van het evenement. Mensen die ervoor pleiten om het forum als springplank voor politieke actie te gebruiken, kregen tegengas van bezoekers die het evenement 'zuiver' willen houden. Zij vinden dat politieke partijen in hun strijd om de gunst van de kiezer hun oorspronkelijke idealen hebben verkwanseld en dat ze daarmee hun recht van spreken hebben verspeeld.

 

Het Wereld Sociaal Forum is een jaarlijkse massabijeenkomst van vakbonden, niet-gouvernementele organisaties en actiegroepen die zich verzetten tegen het proces van globalisering. Het WSF vond vier keer plaats in het Braziliaanse Porto Alegre en één keer in Mumbai in India. Dit jaar was het WSF verspreid over drie plaatsen. Vorige week werd het forum in de Malinese hoofdstad Bamako afgesloten. Eind maart begint in Karachi (Pakistan) de Aziatische editie. Deze was uitgesteld vanwege de aardbeving die Pakistan in oktober vorig jaar trof.

 

Volgend jaar wordt het forum weer op één plek gehouden. De Keniaanse hoofdstad Nairobi is dan de gastheer.

 

Mediastichting LokaalMondiaal maakte videoverslagen in Caracas:

 

28/1: Toespraak Chavez
27/1 In de rij voor WSF-souvenirs
26/1: De media

 

 

 

Reacties