World Day for Decent Work - Over de drempel van de arbeidsmarkt

08-10-2014 Bron: CNV Internationaal
Wereldwijd vinden veel jongeren nog steeds moeilijk een baan Ook voor jongeren in Nederland blijkt de drempel van de arbeidsmarkt hoog te zijn. Ze verlengen hun opleiding, of studeren verder om de stap naar de arbeidsmarkt uit te stellen.
Portretten van werkende jongeren in Nederland en Niger – 

Maak kennis met Jim en Mahamadou en de andere jongeren die over de drempel van de arbeidsmarkt zijn gestapt. Ze vinden niet altijd werk in het vak waar zij voor opgeleid zijn. Zij nemen genoegen met minder, of beter gezegd: zij nemen genoegen met 'anders'.

In Niger gaan veel jongeren gaan al vroeg van school om te werken. Ze moeten wel. Hun ouders verdienen te weinig om het gezin te onderhouden. De meeste jongeren werken in de informele sector. Noodgedwongen, want zeker voor starters op de arbeidsmarkt liggen de banen niet voor het oprapen. En starters zijn er volop in een land waar tweederde van de bevolking jonger is dan 24 jaar.

Met steun van CNV Internationaal zet de Nigerese vakbond CNT zich daar in om jongeren aan werk te helpen. Echte banen met een fatsoenlijk loon, normale werktijden en recht op bijvoorbeeld pensioen.

Zowel de Nederlandse jongeren als hun leeftijdgenoten uit Niger hebben de stevige ambitie om uiteindelijk weer iets met hun vak te doen. Zij zijn aanstekelijk optimistisch over de toekomst.

Bekijk de hele fotoserie

Reacties