Woekerende waterhyacint wordt in India winstgevend onkruid

01-09-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De autoriteiten hopen veel geld te kunnen verdienen aan het onkruid, dat voor veel overlast zorgt. De visserij, landbouw en binnenvaart op en rond een uitgestrekt en volledig overwoekerd meer in de deelstaat ondervinden veel hinder van de plant, die kanalen, havens en visgronden verstikt.

De deelstaatregering trekt drie miljoen euro uit voor een verwerkingsfabriek aan het uitgestrekte meer. Het zou een modelproject kunnen worden voor andere Aziatische en Afrikaanse landen die geplaagd worden door ’s werelds sterkste waterplant.

Ook buiten India vormt de waterhyacint een plaag voor vissers en boeren in de buurt van grote plassen. Van het Victoriameer in Kenia tot de delta’s van Bangladesh, Indonesië en Australië hebben lokale gemeenschappen van alles ondernomen tegen de plant. Fysieke uitroeiing is onbegonnen werk: in 50 dagen kan de plant zich tot 3000 keer voortplanten.

In het verleden hebben veel tropische landen geprobeerd de waterhyacint te gebruiken. De plant is verwerkt tot proteïneconcentraat, diervoeder, compost, biogas en briketten. Zelfs meubels, tassen en matten worden ervan gemaakt. Tot nu toe was elke poging tot commercialisering vergeefs. De meeste verwerkingsprocédé’s zijn voor arme boeren en vissers te hoog gegrepen. Daarom zou het initiatief in Kerala wel moeten lukken.

Stroom

Volgens een woordvoerder van de Dienst Industriële Bevordering in Kerala is het maken van de giststof cellulase uit de waterhyacint vrij eenvoudig. ‘De bladeren van de plant worden gefermenteerd, vervolgens wordt er aan die pulp een bepaalde schimmel toegevoegd en je krijgt cellulase. De wortels kunnen worden gebruikt om stroom op te wekken die het verwerkingsbedrijf nodig heeft,’ legt hij uit.

Als het procédé inderdaad zo simpel is als ze in Kerala beweren, zouden andere ontwikkelingslanden er ook baat bij kunnen hebben. Het Global Environment Facility, een organisatie die namens de Wereldbank geld leent aan ontwikkelingslanden die milieuvriendelijke technologieën toepassen, onderzoekt momenteel of dat zo is.

Naar cellulase is veel vraag. Het enzym, dat cellulase omzet in suikers, wordt in de industrie onder meer gebruikt om de kwaliteit van papier en textiel te verbeteren. De huidige wereldproductie wordt geschat op een half miljard dollar. India geeft nu veel geld uit aan de import van cellulase uit Duitsland en de Verenigde Staten.

color=red>

Reacties