WNF wil ook zee rond Galapagos beschermen

22-01-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Volgens WNF kan de vervuiling een ‘diepe en blijvende impact’ hebben op de beesten op de Galapagos eilanden. Zeeleeuwen, pelikanen en andere vogels zijn reeds besmeurd met olie. De archipel is beschermd gebied en herbergt een van ’s werelds meest bijzondere biodiversiteit.

Volgens het WNF is het ‘cruciaal dat de Ecuadoraanse overheid en de internationale scheepvaart gemeenschap overwegen de wateren rondom de eilandengroep te beschouwen als bijzonder gevoelig zeegebied’.

Sian Pullen, de scheepvaartspecialist van WNF in Zwitserland, zegt dat ‘zulke maatregelen ervoor zullen zorgen dat er een veel betere bescherming komt voor dit unieke deel van de wereld’.

Vorige week liep het schip ‘Jessica’ zo’n 800 meter voor de haven van de Galapagos-archipel vast. Volgens de Ecuadoraanse autoriteiten kwam daarbij zo’n 655.000 liter olie in de zee terecht.

Het gaat om diesel en het zwaardere benzinetype IFO 120, dat tourboten gebruiken. Vooral dat laatste is erg vervuilend.

Vrijwilligers zijn druk bezig de schade te beperken. Het gevaar bestaat nog altijd dat het schip scheurt en alle olie in de zee verdwijnt. ‘Jessica’ had voor het ongeluk 600.000 liter diesel en zo’n 300.000 liter IFO 120 aan boord.

De Galapagos behoort tot Ecuador en ligt zo’n 1,000 kilometer uit de Ecuadoraanse kust in de Pacifische Oceaan. Beesten hebben zich hier duizenden jaren kunnen ontwikkelen zonder invloed van de mens. Op basis van zijn verblijf hier 165 jaar geleden ontwikkelde de Britse bioloog Charles Darwin de evolutietheorie.

Als de zee rondom de Galapagos verboden gebied worden voor de internationale scheepvaart, zullen schepen op weg naar Australië en Indonesië twee dagen moeten omvaren. Scheepvaartbedirjven voelen hier weinig voor.

Reacties