WNF: Weinig aandacht voor milieu bij Spelen Athene

20-07-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Vergeleken met de ‘groene’ spelen in Sydney in 2000 scoort Athene slecht op milieu, stelt het WNF. Met name de bescherming van kwetsbare natuur- en cultuurgebieden is onder de maat volgens het rapport. Door de aanleg van een roei- en kanocentrum in het Schinias-watergebied is onherstelbare schade aangericht.

Natuurgebieden, waaronder enkele bergen, liggen nu ingeklemd tussen de Olympische bebouwing en het wegennet. Verder meldt het rapport, dat vrijdag verscheen, dat van groene energie en milieuvriendelijke bouwtechnieken nauwelijks gebruik is gemaakt. Aan recycling van afval wordt niet gedaan en bij bouwplaatsen zijn stapels puin achtergelaten.

De autoriteiten hebben weliswaar bomen geplant rond olympische plekken, zegt het WNF, maar het zijn vooral uitheemse soorten in plaats van mediterrane bomen en struiken. De meeste van deze bomen moeten worden besproeid met water, terwijl er grote zorg bestaat over watertekorten tijdens de Spelen.

Prioriteit

‘Helaas heeft het milieu nooit prioriteit gehad bij de planning van de Olympische Spelen in Athene,’ zegt Demetres Karavellas van WNF-Griekenland. ‘Het IOC noemt milieu de derde pijler van de Olympische gedachte, maar de organisatie heeft het laten verkruimelen onder het gewicht van andere prioriteiten. Nu moet Griekenland gaan kijken hoe de schade van de Spelen kan worden beperkt.’

Volgens de organisatie van de Atheense Spelen zullen de omgeving en het milieu van Athene er na de Spelen juist enorm op vooruit zijn gegaan. Op haar website zegt ze dat milieubewustzijn een belangrijk punt is bij de voorbereidingen. Zo zouden milieuvriendelijk bouwmateriaal, nieuwe energietechnologieën en de bescherming van natuurlijke hulpbronnen gepromoot worden.

Het WNF-rapport was wel positief over de uitbreiding van het openbaar vervoer en de verbetering van de bestaande infrastructuur. Zo zijn er bussen op gas gekomen en heeft de overheid metro- en tramlijnen opgezet.

color=red>

Het rapport van het Wereld Natuur Fonds
De organisatie van de Spelen in Athene over het milieu

Reacties