WNF: Toerisme redt bedreigde Europese diersoorten

09-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Lynxen, wolven en bruine beren kunnen overleven door de bescherming van de lokale bevolking. Die kan op haar beurt van het toerisme leven.

In Europa zijn een aantal gebieden waar toeristen bedreigde dieren in het wild kunnen zien. Een deel van de opbrengst van de toeristen zal worden besteed aan het instandhouden van de bedreigde dieren en de territoria waarin ze leven. Een woordvoerder van WNF-Nederland zei dinsdag dat de lokale gemeenschappen zich door de extra inkomsten bewust worden van het belang van de natuurgebieden en de dieren die erin leven.

‘Als die gebieden verdwijnen, verdwijnt ook hun broodwinning.’

Een rapport van het WNF beschrijft de mogelijkheden voor de toeristenbranche in Roemeense, Poolse, Italiaanse, Franse en Spaanse natuurgebieden. Volgens de natuurorganisatie willen heel veel mensen bedreigde dieren zien. Het is dan ook een gat in de markt, aldus WNF.

Wanneer touroperators promotie maken voor de 'Europese jungles', zouden zij bedreigde diersoorten van dienst zijn, concludeert het WNF.

Een jaar geleden startte in Roemenië een proef met natuurtoerisme in een plaatselijke gemeenschap. Van de winst ging de helft naar de bewoners. Het andere deel ging naar natuurbescherming.

website van het Wereld Natuur Fonds

Reacties