WNF: Illegale drijfnetten verwoesten biodiversiteit Middellandse Zee

21-11-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het gebruik van drijfnetten is sinds 1 januari 2002 door de Europese Unie verboden. Ook de Verenigde Naties hebben al in 1992 een verbod op inzet van omvangrijke drijfnetten ingesteld.

De Marokkaanse, Italiaanse, Franse en Turkse drijfnetten bestrijken in hun lengte een gebied van ruim 4.000 kilometer, zo heeft het WNF berekend. De Italiaanse drijfnettenvloot, begin jaren '90 ongeveer 700 schepen groot, ontving subsidie van de EU om de vloot te herstructureren. De Italiaanse drijfnettenvloot telt echter nog steeds ongeveer 100 schepen. Ook Frankrijk en Turkije hebben nog steeds een drijfnettenvloot met een omvang van respectievelijk 75 en 100 schepen.

Marokko is als niet-EU land gebonden aan een regel ingesteld door een regionaal visserijorgaan die stelt dat alleen drijfnetten met een maximale lengte van 2,5 kilometer inzetbaar zijn. In de praktijk gebruiken de Marokkaanse vissers netten die minstens 6 of 7 kilometer lang zijn.

Bedreigd

Volgens het rapport van WNF raken alleen al in de Alboran Zee in het zuidwesten van de Middellandse Zee jaarlijks naar schatting 3.000 tot 4.000 gewone kortsnuitige dolfijnen en gestreepte dolfijnen verstrikt in drijfnetten. Deze week is de Middellandse Zee-populatie gewone kortsnuitige dolfijnen opgenomen in de Rode Lijst van Bedreigde Soorten 2003 van de mondiale natuurbeschermingsorganisatie IUCN.

Het Wereld Natuur Fonds heeft berekend dat de Marokkaanse drijfnettenvloot per twee zwaardvissen één haai vangt. Zwaardvis is de vissoort waar de Marokkaanse schepen zich met name op richten.

Ook de karet- en lederschildpadden zijn het slachtoffer van de drijfnetten. Wereldwijd raken naar schatting enkele honderdduizenden zeeschildpadden verstrikt in visnetten en vislijnen als bijvangst en verdrinken. Door deze en andere bedreigingen worden 6 van de 7 soorten zeeschildpadden met uitsterven bedreigd.

Het WNF wil dat de EU toeziet op naleving van het verbod door alle lidstaten. Ook roept het Wereld Natuur Fonds andere visserijorganen en niet-EU landen op om een totaalverbod op drijfnetten in te stellen.

Wereld Natuur Fonds
The World Conservation Union

Reacties