Winstgevende ideeën voor een betere wereld

02-06-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Business in Development (BiD) Challenge is een internationale businessplancompetitie voor winstgevende ideeën die de levenskwaliteit van mensen in ontwikkelingslanden verbeteren. Ruim 700 ideeën werden ingestuurd. Een groot aantal is vertaald in een businessplan. Vrijdag worden tijdens het Final Award Event in Utrecht de 80 beste businessplannen gepresenteerd en de winnaars bekend gemaakt.

Onder het motto 'Are you challenged?' werden ook studenten uit Nederland en 131 ontwikkelingslanden uitgedaagd hun ideeën over ondernemen tegen armoede op papier te zetten. Zo'n 80 studenten uit 19 landen voelden zich inderdaad uitgedaagd. Een jury van studenten nomineerde 3 ideeën voor de BiD Challenge Student Prize ter waarde van 2500 euro, die eveneens vrijdag wordt uitgereikt. De favorieten lichten hieronder hun ideeën toe.

Stop de brain drain!

D-Rich Banking heet het plan van Richard Yeboah (26), student Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit van Twente.

Richard liep in 2003 stage bij een investeringsmaatschappij in Ghana. Hij deed onderzoek naar de financiële sector en het viel hem op dat het voor het midden- en kleinbedrijf in Ghana heel moeilijk was om leningen te krijgen in de formele sector. Ondernemers moesten geld van familie en vrienden lenen omdat ze bij een bank geen geld kregen.

Richard kwam bovendien in Ghana veel studenten tegen. Die hadden allemaal maar één doel;  na het afstuderen zo snel mogelijk Ghana verlaten omdat zij geen toekomst zien in hun eigen land. 'In Nederland doen veel studenten ervaring op door gedurende hun studie bestuursfuncties te bekleden of bedrijfjes te beginnen. In Ghana zijn die mogelijkheden er niet.'

Richard wilde het mes aan twee kanten laten snijden en bedacht D-Rich Banking. Ondernemers die een microkrediet krijgen om een bedrijfje op te kunnen zetten worden aan een student gekoppeld. Afhankelijk van de problemen die de starter tegen het lijf loopt, komen studenten van uiteenlopende studierichtingen hem of haar te hulp.

Na het afbetalen van de microlening hebben ondernemers met hulp van de studenten een transparant en goed financieel- en marketingplan. Op die manier maken zij meer kans om bij een reguliere bank een lening te krijgen. De studenten op hun beurt hebben werkervaring opgedaan en kunnen daardoor eenvoudiger doorstromen naar het bedrijfsleven. Zo ontstaat er een pool van talenten die voor het land behouden kunnen worden.

Richard: 'Als ik niet win dan moet ik mijn ideeën aanpassen en bijwerken. Ook dan wil ik mijn plannen gaan uitvoeren.' Richard wil zijn kennis en netwerk in Ghana gebruiken om D-Rich Banking tot een succes te maken. Bovendien hoopt de student dat het ook in andere landen aanslaat.

Duurzame karper op koeien- en kippenmest

Fish Forward (FFWD) heet het plan van Pepijn Steemers (26), student Sustainable Agriculture and Rural Development aan de Universiteit van Londen.

Pepijn heeft zijn zinnen gezet op een duurzame viskwekerij die heel Oost-Afrika moet voorzien van karper. 'De verkrijgbare vis is voor veel Afrikanen te duur. Vaak zijn alleen de dure vissoorten te krijgen zoals forel, die al gauw acht euro per kilo kost. Voor mensen die maar een euro per dag verdienen, is dit onmogelijk op te brengen.'

'Vis is een belangrijke bron van eiwitten en vaak goedkoper dan vlees. Ik wilde een duurzame manier vinden om vis te kweken.'  Pepijn koos voor de karper. De karper is in veel culturen geaccepteerd als voedselproduct en overleeft bovendien in verschillende temperaturen.

Pepijn ontdekte dat met agrarisch afval zoals koeienmest en kippenmest vissen kunnen worden gekweekt. Het slib uit de vijvers kan bovendien worden gebruikt om het land mee te bemesten.

Met het project wil Pepijn niet alleen de consumentenmarkt bedienen. Hij hoopt ook boeren te helpen, die op zoek zijn naar extra inkomsten. Zij kunnen bijvoorbeeld bij de kwekerij jonge visjes kopen en leren hoe ze de vis moeten kweken. Hierdoor ontstaan nieuwe bedrijfjes, wat weer werkgelegenheid oplevert.

Pepijn is al in onderhandeling met een aantal mogelijke financiers. 'Als dat rond komt, ga ik de eerste duurzame viskwekerij opzetten in Afrika.'


Weg met de emmers!

Betaalbare toiletten in sloppenwijken is het idee van Sander Nijssen (25), student Ontwikkelingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam.

Op kosten van de Nederlandse organisatie WASTE trok Sander Nijssen naar India om zijn scriptie te schrijven. WASTE is een organisatie die zich vooral richt op afvalmanagement, recycling, goedkope sanitaire voorzieningen en de verbetering van het leefmilieu in sloppenwijken.

BiD studentenprijs toiletten India Sander Nijssen
Mobiele toiletvoorziening die inmiddels buiten gebruik is


'Daar kwam ik op het idee om toiletten te plaatsen in de sloppenwijken van New Delhi. De bewoners daar hebben geen toegang tot schoon water en wc's. Dit laat de bewoners geen andere keus dan gebruik te maken van emmers of gewoon op straat hun behoefte te doen en dat is erg onhygiënisch.'

De onhygiënische omstandigheden veroorzaken risico's voor de volksgezondheid die de armoedebestrijding en economische ontwikkeling in de wijken belemmert.  'Het plaatsen van wc's is de enige betaalbare manier voor de arme bewoners van New Delhi om toegang te kunnen krijgen tot hygiënische toiletten.'

Uit een aantal eerdere onderzoeken bleek dat arme mensen best wel iets willen betalen voor schone toiletten. Sander kwam bovendien zelf tot de conclusie dat het bouwen en beheren van toiletgebouwen ook een winstgevende onderneming kan zijn. Dus stuurde hij zijn plan in voor de BiD-Challenge.

 'Als ik win, ga ik terug naar Delhi om met het geld een studie te doen naar de mogelijkheden om de toiletten ook echt te bouwen. Daarbij is het van belang dat de plaatselijke politiek en maatschappelijke organisaties in New Delhi mij steunen.'

Business-in-Development Challenge

Reacties