'Wij geloven in liefde en vooruitgang: we willen eenheid’

11-11-2016
Door: Emy Demkes
Bron: OneWorld
Evi Guldemeester
(Update: 11-11)

In Amerika gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen hun nieuwe president Trump. Emma van Bergeijk (21) en Evi Guldemeester (22) liepen mee met een anti-Trump demonstratie in New York. “Na de verslagenheid, heerst er nu een gevoel van saamhorigheid: duizenden mensen die zich verenigen tegen de zittende macht.”
Actueel – 

Het is een dag na de presidentsverkiezingen als inwoners uit New York massaal de straat op gaan om hun onvrede te uiten over de keuze van Amerika voor Trump als president. Van Bergeijk ziet hoe een grote menigte zich heeft verzameld op Union Square. Boven de mensenmassa steken borden uit met leuzen als ‘my body my choice’, ‘climate change matters!’ en ‘Pussy grabs back’. De demonstranten banen zich een weg door de straten van New York met als eindpunt de Trump Tower.

Foto: Evi Guldemeester 

Onderweg sluiten steeds meer mensen zich bij de horde aan, alle leeftijden en rassen zijn vertegenwoordigd, laat Van Bergeijk weten via WhatsApp. Josh, een van de demonstranten, vertelt haar, zoals te lezen is op The Voting Times, dat alles wat ze nu hebben bereikt, misschien wel voor niets schijnt te zijn geweest. ‘Homorechten, gelijkheid en de positie van de vrouw.'  Hij draagt een Love Trumps Hate shirt. ‘Als we dit blijven doen, hoop ik dat de overheid op een gegeven moment naar ons zal luisteren en er iets aan gaat doen.’

Al twee avonden wordt er in verschillende Amerikaanse steden geprotesteerd tegen de nieuw gekozen president. Tegenstanders van de Republikeinen houden protestmarsen in meer dan twintig grote steden. 

De twee studenten reisden de afgelopen tijd voor hun studie journalistiek door verschillende Amerikaanse staten. "In Washington en New York was iedereen overtuigd dat Clinton zou gaan winnen", vertelt Van Bergeijk. In Florida daarentegen, zag ze wel meer verdeeldheid. "Posters voor Trump had ik hiervoor nog nergens gezien. Er werd hier bijvoorbeeld ook een Mike Pence rally georganiseerd." 

Foto: Evi Guldemeester

Volgens Van Bergeijk zijn de mensen niet alleen boos op het feit dat Trump heeft gewonnen maar schamen ze zich ook omdat ze zelf zo weinig van hun eigen land, en de positie waarin het nu verkeerd, afwisten. “Ik kan natuurlijk niet voor heel Amerika spreken, de meningen zijn hartstikke verdeeld, net als het land. Maar in New York had, zeker de progressieve jeugd, gehoopt en gedacht dat Hillary president zou worden. Ze zijn boos over de resultaten in de swing states.”

Guldemeester en Van Bergeijk zagen hoe uitgestorven de straten in New York waren, een ochtend na de verkiezingen. Nu marcheren er duizenden mensen doorheen. Het gevoel van verslagenheid heeft plaatsgemaakt voor saamhorigheid. Het ongeloof is er nog steeds, en zal ook nog lang blijven. Evenals de boosheid. Maar er heerst ook optimisme. Van Bergeijk: "Het feit dat er zoveel demonstranten samenkomen, stemt de mensen hoop: het land is nog niet verloren." 

Evi Guldemeester en Emma van Bergeijk zijn twee studenten journalistiek en reizen met een groep door de Verenigde Staten. Je kunt ze volgen via de website:  www.thevotingtimes.com 

Emy Demkes

Emy Demkes is freelance journalist en schrijft voornamelijk over de...

Lees meer van deze auteur >

Reacties