Wie wordt de nieuwe Kofi Annan?

14-09-2006
Door: Tim Houwen
Bron: Trouw

Al maandenlang wordt stevig onderhandeld over de opvolging van Kofi Annan. Naar alle waarschijnlijkheid zal de opvolger van Annan, wiens termijn op 31 december afloopt, uit Azië komen. De traditie wil dat de opeenvolgende secretarissen-generaal van de VN telkens uit een ander werelddeel komen.

De Burmees Oe Thant was in 1971 de laatste Aziatische secretaris-generaal. Vele landen zijn van mening dat dit werelddeel daarom nu weer aan de beurt is. Ook Oost-Europa heeft nog nooit de leiding gehad over de VN, maar van Rusland hoeft dat ook niet. Hoewel de Amerikaanse ambassadeur Bolton liet weten dat de opvolger van Annan het beste gevonden kan worden zonder regionale voorkeur, zullen de VS een Aziatische kandidaat naar verwachting steunen.

De zoektocht naar de nieuwe secretaris-generaal is vaak gecompliceerd. Een andere ongeschreven regel van het politieke spel is, dat er geen kandidaten mogen komen uit de vijf landen die een permanente zetel hebben in de Veiligheidsraad - dus geen Amerikaan, Brit, Fransman, Rus of Chinees. Maar de toekomstige secretaris-generaal moet wel de steun hebben van die vijf landen.

Leden van de Veiligheidsraad kunnen met een veto een ongewenste kandidaat tegenhouden. Japan kan deze functie daarom op zijn buik schrijven. China, dat op gespannen voet leeft met Japan, zal een Japanse kandidatuur onmiddellijk torpederen. Japan heeft al laten weten geen aanspraak te willen maken op de hoogste VN-post. Het land dat een groot deel van het VN-budget financiert, ambieert een permanente zetel in de Veiligheidsraad en wil niet op twee paarden wedden.

Lees verder bij Trouw.

Verenigde Naties

Reacties