WHO wil in 2005 drie miljoen aidspatiënten in behandeling hebben

24-09-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens de WHO hebben zo'n zes miljoen mensen in ontwikkelingslanden een hiv-infectie die behandeling vereist. Maar nog minder dan 300.000 mensen worden inderdaad behandeld. In sub-Sahara Afrika krijgen slechts 50.000 patiënten antiretrovirale medicijnen. In 2002 overleden 3 miljoen mensen aan de gevolgen van aids.

'"Business as usual" werkt niet meer,' aldus WHO-directeur Lee Jong-wook. '"Business as usual" betekent dat we toekijken hoe elke dag duizenden mensen doodgaan.' Behalve de benadering van de longziekte Sars, dient ook de snelle aanpak van gezondheidscrises in Afghanistan, Irak en Liberia tot voorbeeld van de WHO.

De WHO wil ervoor zorgen dat ontwikkelingslanden gemakkelijker aan antiretrovirale medicijnen (ARV) kunnen komen. Ze baseert zich daarbij op het Tuberculose-programma waarbij een goede kwaliteit en lage prijs voor ontwikkelingslanden konden worden afgedwongen.

Betere prijzen

Uit een praktijkonderzoek van de WHO in samenwerking met de internationale medische hulporganisatie Medicins sans Frontières (MSF) blijkt dat landen die in aanmerking komen voor generieke medicijnen en concurrentie tussen generieke en originele producenten bevorderen, betere prijzen voor ARV's bereiken.

In Malawi, waar 16 procent van de bevolking HIV-geïnfecteerd is, zijn de prijzen voor ARV's de laagste ter wereld, dank zij de competitie tussen producenten. Hierdoor zijn nu in het district Chiradzulu 1.400 geïnfecteerden in behandeling.

Met de uitkomsten van deze case study willen WHO en MSF regeringen en andere inkopers van aidsmedicijnen aanmoedigen de beschikbaarheid van ARV's tegen lage prijzen te vergroten. Van regeringen zelf worden door beide organisaties wel meer inspanningen verwacht om de distributie van medicijnen en behandelingen beter mogelijk te maken.

Wereldgezondheidsorganisatie
Médecins Sans Frontières

Reacties