Wetenschappers: ‘Gebruik inheemse kennis voor milieubescherming’

22-08-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/OneWorld Zuid-Azië

’s Werelds grootste wetenschappelijke orgaan wil agrarische en medische gebruiken die al heel lang onderdeel zijn van inheemse tradities, voor het voetlicht brengen. Deze gebruiken zijn vaak veel beter in staat het milieu te beschermen dan ‘moderne’ westerse wetenschap en technologie, schrijven de wetenschappers in een rapport.

Dat rapport, Convention on Knowledge wordt volgende gepresenteerd op de top in Johannesburg door een aantal organisaties, waaronder de International Network of Engineers and Scientists for Global Responsibility. Het rapport roept op tot een ‘ethischere en verantwoordere’ benadering van milieubeheer gebaseerd op inheemse kennis (Indigenous Knowlegde).

Het netwerk wil tegelijkertijd een dam opwerpen tegen de wetenschap en technologie die schadelijke effecten hebben op het milieu en die afbreuk doen aan inheemse vormen van interactie met de natuur. Kennis, stelt het rapport, mag niet gebruikt worden voor ‘destructieve, onderdrukkende of agressieve’ militaire doeleinden, aldus het rapport.

Rural Litigation and Entitlement Kendra (RLEK), een organisatie die werkt met inheemse groepen aan de voet van de Himalaya gebergte, verwelkomt het rapport. ‘Inheemse kennis, zoals systemen om bossen te conserveren, staat onder steeds grotere druk omdat de westerse of wetenschappelijke kennis het negeert,’ zegt voorzitter van RLEK, Avdhash Kaushal. Volgens hem zijn in zijn land de traditionele kennis en de verschillende lokale inheemse gebruiken veel beter in staat de natuur te beschermen dan de wetten die India erfde van de voormalige Britse kolonialisten.

KnowNet
Indigenouw Knowlegde Pages van het Nuffic
Indigenouw Knowlegde Pages van het Nuffic
Indigenouw Knowlegde Pages van het Nuffic

Reacties