Achtergrond

Wetenschappers uit ontwikkelingslanden houden gratis toegang tot databanken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Afrika wetenschappersVoor onderzoek en onderwijs moesten wetenschappers in ontwikkelingslanden zich tot voor kort vaak baseren op literatuur die twintig tot dertig jaar oud is. Uit een studie van de WHO die in 2000 werd uitgevoerd, bleek dat 56 procent van de academische instellingen in de armste landen geen abonnement had op wetenschappelijke tijdschriften omdat dit voor hen te duur was.

 

Levensreddende informatie

 

Op initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de wereld voedselorganisatie (FAO) en de milieuorganisatie van de Verenigde Naties (UNEP is daarom vlak na het begin van de eeuwwisseling een samenwerking met meer dan 100 uitgevers opgezet. Doel van het project is om arme landen toegang te geven tot informatie die levensreddend kan zijn en waarmee de economische ontwikkeling gebaat kan zijn.

 

Er werden drie zusterprogramma’s opgezet: HINARI biedt wetenschappers toegang tot duizenden tijdschriften en publicaties op het gebied van gezondheidszorg, AGORA, maakt informatie over landbouw beschikbaar voor wetenschappers en OARE dat informatie over het milieu voor arme onderzoekers ontsluit.

 

Microsoft

 

microscopeHet project is nu verlengd tot 2015. Het jaar waarin de Millenniumdoelstellingen gehaald moeten zijn. Microsoft heeft zich bij het samenwerkingsverband aangesloten. De IT-gigant zal technische assistentie aan het project gaan verlenen zodat de online informatie voor wetenschappers en beleidsmakers uit ontwikkelingslanden makkelijker toegankelijk wordt.

 

Landen waar het inkomen per hoofd van de bevolking minder dan 1000 dollar per jaar is, krijgen gratis toegang tot de informatie. Is het inkomen hoger dan 1000 maar onder de 3000 dollar, dan moet een instelling 1000 dollar betalen. Dat geld krijgt de instelling bijvoorbeeld terug in de vorm van ondersteuning in de bibliotheek.

 

 

HINARI

AGORA

OARE
Persbericht Elsevier

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons