Achtergrond

Vrouwen voor de vrede

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

In Soedan zijn vrouwen belangrijke spelers bij het maken van vrede. Zij slaagden erin hun lange strijd voor vrede, gelijkheid en ontwikkeling te verzilveren. Dat concludeert Margret Verwijk in haar proefschrift waarop ze 1 mei promoveert in Utrecht.

“Er is een Soedanese uitdrukking: ‘niemand vindt het leuk om de kruimels te eten na afloop van het feest’. Ieder wil graag aan tafel blijven zitten. Dat gaat ook op voor de vredestafel”, zegt Verwijk. Ondanks de VN Veiligheidsraadresolutie uit 2000, die deelname van vrouwen in vredesproces wil bevorderen, zie je dat niet terug in de officiële cijfers. “Het zijn nog steeds overwegend mannen die hun handtekening zetten onder een vredesakkoord”, zegt Verwijk.  “Maar vrouwen zijn zeker geen stille toeschouwers langs de zijlijn. Ze zijn actief betrokken bij oplossing van conflicten. Dat blijkt overduidelijk uit de vele levensverhalen die ik heb opgetekend toen ik daar werkte, tussen 2008 en 2011”.

Vrouwen spelen vooral een rol bij de informele vredesopbouw. Zo helpen ze  ruzies oplossen in ontheemde kampen, bieden ondersteuning bij verwerking van oorlogstrauma’s en bij het verlenen van humanitaire hulp. “Ze weten wat er leeft op lagere niveaus en communiceren dat naar de militairen en politieke leiders. Ze zijn een belangrijke intermediair.” Hun bemiddelende rol houdt niet op na het tekenen van de vredesovereenkomst in 2005 en de afsplitsing van Zuid-Soedan vorig jaar. “Er zijn opnieuw schermutselingen, vooral over verdeling van de inkomsten uit oliebronnen. Vrouwen dringen aan bij de leiders het hoofd koel te houden en terug te keren naar de onderhandelingstafel. Ze doen erg veel lobbywerk richting Veiligheidsraad en de Afrikaanse Unie”.

Volgens Verwijk zou het interessant zijn te onderzoeken hoe het zit met de participatie van vrouwen in informele vredesprocessen in andere landen met conflicthaarden zoals Liberia, Congo en Rwanda. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons