Achtergrond

Verkiezingen Nigeria: Olie stookt politiek vuurtje op

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het is verkiezingstijd in Nigeria. Komende zaterdag brengen de 74 miljoen geregistreerde stemmers hun stem uit voor een nieuw parlement, de zaterdag daarop kunnen zij een nieuwe president kiezen om vervolgens op 26 april de provinciegouverneurs te kiezen. Eigenlijk hadden de parlementsverkiezingen al afgelopen zaterdag moeten plaatsvinden, maar omdat nog niet alle stembiljetten overal waren gearriveerd besloot de kiescommissie op het laatste nippertje tot twee keer toe tot uitstel. 

Is het kwalijk dat de verkiezingen zijn uitgesteld?
“Ja. Zeker omdat ze in korte tijd twee keer zijn uitgesteld. Er waren zelfs al mensen die hun stem hadden uitgebracht en die dat nu weer moeten doen. Dit uitstel geeft aanleiding tot speculatie over stembusfraude. Bovendien is nu de kans groot dat komende zaterdag de verkiezingen voor het parlement en een nieuwe president worden gecombineerd. Dat kan verwarrend zijn. In Nigeria is het niet een automatisme dat je bij de presidentsverkiezingen voor de kandidaat kiest die bij de partij hoort waar je bij de parlementsverkiezingen voor hebt gestemd.” 

 

Wie heeft de meeste kans om te winnen?“De zittende president Goodluck Jonathan van de Peoples Democratic Party heeft de beste papieren. Het afgelopen jaar heeft hij veel geïnvesteerd in de infrastructuur en de stroomstoringen waar Nigeria berucht om is, zijn onder zijn bewind verminderd. Dat geeft hem krediet bij de kiezers.

 

Nigeria president jonathan
President Jonathan (cc)

Zijn belangrijkste opponent is ex-president Muhammudu Buhari, diens financiële beleid staat hoog aangeschreven, maar zijn steun voor de invoering van de sharia maakt hem in het christelijke zuiden minder populair. Nuhu Ribadu, het voormalige hoofd van een anti-corruptie organisatie is populair maar heeft nog maar weinig ervaring op bestuurlijk niveau.”
 

Welke problemen krijgt de nieuwe regering op haar bord?
“Behalve de gebrekkige infrastructuur en de beroerde stroomvoorzieningen is het minimumloon voor ambtenaren momenteel een heet hangijzer. Afgesproken is dat het minimumloon omhoog moet naar 100 euro per maand. Voor de federale overheid is dit geen probleem maar lokale en provinciale overheden zeggen dat ze zich dat niet kunnen veroorloven. Er zal dus met de bonden onderhandeld moeten worden over een gefaseerde invoering, anders dreigen stakingen.”

 

Voorafgaand aan de verkiezingen waren er aanslagen en schietincidenten. Verrast dit geweld u?“Niet echt. In verkiezingstijd stoken politici het vuurtje tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden altijd graag op. Bij landelijke verkiezingen wordt het ineens van belang wie op posities komt waar de olie-inkomsten worden verdeeld. Daarom is er rond lokale verkiezingen altijd veel minder tumult en wordt er minder fraude gepleegd.”

 

 

 

foto_aakinyoadeAkinyinka Akinyoade werkt als onderzoeker bij het Afrika-Studiecentrum in Leiden. Voor het project Tracking Development is hij de Nigeria-coördinator.

Dreigt Nigeria een tweede Ivoorkust te worden?
“Al sinds 1966 – toen door verschillende etnische groeperingen meerdere coups werden gepleegd – bestaat de vrees voor een breuk tussen het overwegend islamitische noorden en het christelijke zuiden. Als Goodluck Jonathan die afkomstig is uit het zuiden, wordt herkozen verwacht ik niet dat deze spanningen na de verkiezingen enorm op zullen lopen. De uitslag zal ongetwijfeld betwist worden, maar dat zal vooral in de rechtbank gebeuren.” 

 

 

 

 

Zijn de verkiezingen in Nigeria van belang voor de rest van Afrika en de wereld?
“De economie en de olievoorziening van West-Afrikaanse landen als Liberia, Ghana, Togo, Benin en Kameroen is sterk afhankelijk van Nigeria. Onrust in Nigeria betekent automatisch instabiliteit in die landen. Bovendien heeft onrust in Nigeria gevolgen voor de wereldwijde olieprijs.”

 

 

Foto boven: Verkiezingsposter (cc) Jasso Lamberg

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons