Achtergrond

Strijd tegen hiv/aids succesvol

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Landen die investeren in hiv-tests en medische zorg boeken succes in hun strijd tegen de aidsepidemie, voornamelijk bij het voorkomen van de overdracht van hiv van moeder op kind. Dat stelt het rapport ‘Children and AIDS: The Fourth Stocktaking Report, 2009’. Het rapport is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen UNAIDS, het UN Population Fund, de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF.

Op Wereld Aids Dag wordt niet alleen stilgestaan bij de slachtoffers, maar is er ook positieve aandacht voor de strijd tegen hiv/aids. Een greep uit de evenementen:
* Een tentoonstelling en talkshow met Dolly Bellefleur in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam
* Een groot liefdesfeest in Paradiso
* Gratis hiv-sneltests bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis
* Vijfduizend witte grafkruizen op het Museumplein.

 

Stijgende lijn                                                     

 

Volgens de organisaties krijgt wereldwijd 45 procent van de zwangere vrouwen met hiv een behandeling die de overdracht van het virus voorkomt: een toename van 200 procent sinds 2005. Een aantal landen heeft flinke vooruitgang geboekt op dit gebied. Zo kan in Botswana 95 procent van de zwangere vrouwen met hiv een behandeling ondergaan, en in Namibië en Zuid-Afrika respectievelijk 91 en 73 procent. Vooral in Zuid-Afrika is sprake van een sterke toename: in 2004 werd nog slechts 15 procent van de zwangere seropositieve vrouwen geholpen.

 

Er bestaat een nauw verband tussen armoede, slechte gezondheidszorg en de aids-epidemie, zo stellen de organisaties. Het is de taak van regeringen om voor een goede gezondheidszorg te zorgen, met aandacht voor hiv-tests en remmende behandelingen. Ook sekse-ongelijkheid en seksueel geweld spelen een rol bij de aidsepidemie. Omdat deze problemen in rijkere landen minder voorkomen, is hiv onder kinderen daar praktisch uitgeroeid.

 Red Ribbon

Vier doelen

De strijd tegen hiv/aids focust zich op vier punten. Naast de genoemde moeder-op-kind besmetting, is er ook aandacht nodig voor de behandeling van reeds besmette kinderen. Hiervan is inmiddels bekend, dat behandeling zo vroeg mogelijk moet beginnen. Ook preventie onder jongeren en adolescenten, een andere risicogroep, blijft belangrijk. Ten slotte is ook de bescherming van en steun aan kinderen die op een andere manier geraakt worden door hiv/aids, bijvoorbeeld omdat zij wees worden door het overlijden van hun ouders, een speerpunt.  

 

Het rapport ‘Children and AIDS: The Fourth Stocktaking Report 2009’ is het vierde rapport van UNICEF, UNAIDS en andere partners. De organisaties zijn in 2005 de beweging ‘Unite for Children, Unite against AIDS’ gestart om ervoor te zorgen dat hulp aan kinderen die het slachtoffer zijn van de aidsepidemie wereldwijd prioriteit krijg. De rapporten laten zien welke resultaten er op dit terrein zijn geboekt. Het vierde rapport wordt vandaag aangeboden aan de Nederlandse aids-ambassadrice Marijke Wijnroks, tijdens het SOA-AIDScongres in de RAI.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons