Achtergrond

Senegalese hiphopster doorbreekt taboes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Traditie
“Ik was bang dat ze me in mijn geboortedorp niet meer zouden accepteren”, vertelt Fatou Mandiang Diatta in de documentaire. Haar angst om mensen te beledigen en daardoor weggehoond te worden, weerhoudt haar echter niet om het onderwerp vrouwenbesnijdenis steeds opnieuw aan te snijden.

Fatou is geboren in het zuiden van Senegal, waar vrouwenbesnijdenis nog zeer gebruikelijk is. Zelf is ze ook besneden. Het ritueel wordt uitgevoerd in de zogenaamde heilige bossen, ver van huis. Eenmaal thuis wordt er nooit meer over de gebeurtenis gesproken. “Het is een traditie, maar een heel pijnlijke,” zegt Fatou. Ze probeert vrouwen op een respectvolle manier op andere gedachten te brengen.

Rebel met zachte kant
Op haar achttiende trekt Fatou naar de Senegalese hoofdstad Dakar om zich op de muziek te storten. Haar hiphoptalent wordt snel ontdekt en ze verandert haar naam Fatou in Sister Fa. Als rapper ontdekt ze dat ze zich met muziek heel goed kan uitdrukken. De misstanden die plaatsvinden in de streek Casamance waar ze opgroeide, stelt Sister Fa in haar teksten aan de orde. “Hiphop is net als ik: het stelt vragen en eisen. Je kunt er onrecht mee beschrijven en aanklagen.”

Sister Fa veroverderde de harten van de Senegalezen niet zomaar. “Kritiek leveren, dat deed je gewoon niet. Traditionele muziek gaat over mooi zijn en over de liefde”. Ze besloot daarom haar muziek te combineren met traditionele instrumenten, zoals kora en djembe. De klank werd melodieuzer. “Ik ben nog steeds een rebel, maar nu met een zachte kant.”

Voorbeeld
Inmiddels woont Sister Fa in Berlijn met haar Oostenrijkse man. Maar ze reist nog regelmatig af naar haar geboorteland. Hier geeft ze concerten waarmee ze via haar teksten bewustzijn wil creëren. Ook heeft ze een campagne tegen vrouwenbesnijdenis opgezet, ‘education sans exision’. Hiermee gaat ze langs scholen om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Sister Fa ziet zichzelf als voorbeeld voor andere Senegalese vrouwen. “Dankzij mijn muziek kan ik veel mensen bereiken en mijn boodschap te verspreiden”.  

Foto boven: (cc) Michael Mann

Sarabah wordt vertoond in het hoofdprogramma van Movies that Matter, A Matter of Act. Klik hier voor meer informatie.

Bekijk hier de filmtrailer van Sarabah

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons