Achtergrond

Robots vervangen hulpverleners

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Grootschalige toepassing van robots is voorlopig nog te duur voor hulporganisaties, maar zij zouden er wel alvast goed aan doen zich te bezinnen op de technische mogelijkheden die er zijn en komen. Met die insteek nodigde het Humanitarian Futures programma onlangs in Londen vertegenwoordigers van grote hulporganisaties als het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen uit om kennis te maken met Robert Richardson, robotdeskundige bij de Universiteit van Manchester.

 

Onbemande verkenningsvliegtuigjes
Op korte termijn ziet Richardson al een rol weggelegd voor de inzet van robots bij rampen zoals een aardbeving of overstroming. Zo zijn er al lichtgewicht vliegtuigjes op de markt die onbemande verkenningsvluchten kunnen uitvoeren om met camera’s materiaal te schieten voor 3-D filmpjes waarop hulpverleners snel kunnen zien in wat voor toestand de wegen in het rampgebied verkeren en waar de meeste slachtoffers zich bevinden.

Draganflyer-X6
Verkenningshelikopter
Foto: Draganfly

 

Ook zijn er inmiddels robots op de markt die zich door het puin van ingestorte gebouwen kunnen wurmen om slachtoffers op te sporen. Door de reddingswerkers van 11 september is hier ook mee geëxperimenteerd maar toen konden de robots nog niet erg ver komen. Inmiddels zijn er al robots op de markt die net als een slang of een rups door het puin kunnen kronkelen. De omnitread-4 (zie foto boven) die door de Universiteit van Michigan is ontwikkeld, kan zich bijvoorbeeld door een gat van 10 centimeter doorsnede wurmen.

 

 

Mechanische mol
Richardson zelf werkt aan de ontwikkeling van een mechanische mol die met zijn klauwen puin opzij kan schuiven. Ook kunnen robots worden gebruikt om hulpgoederen te vervoeren.

Een nadeel aan de wondere wereld van de techniek is dat mensen wel moeten weten hoe ze het moeten gebruiken. Richardson: “Wil je robots inzetten dan zul je daar mensen voor moeten trainen.” De technoloog denkt wel dat de techniek steeds eenvoudiger wordt voor leken. “Gewone auto’s zijn ook steeds meer gerobotiseerd.”

 

Het is volgens Richardson belangrijk dat de staf van hulporganisaties na gaat denken over de technische mogelijkheden die er zijn en komen. “Wij kunnen deuren openen”, belooft hij.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons