Achtergrond

Koe op dieet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een Belgische onderzoeker heeft ontdekt dat een koe op een dieet van bies (een soort riet) of look, vijftien procent minder methaangas uitstoot dan een koe die regulier voer verorbert.

Het onderzoek van de Belg Sam De Campeneere, die gebonden is aan het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in België, is anderhalf jaar geleden van start gegaan. De uitslag is: koeien moeten op dieet.

Flatulentie
Niet om af te slanken maar om de flatulentie van de logge beestjes tegen te gaan. Net als alle andere scheten, bevatten scheten van koeien methaangas. Dit gas is de belangrijkste actor in het broeikaseffect omdat het, onder andere, zuurstof verdrijft en twaalf jaar in de lucht blijft hangen. Het verminderen van methaangas heeft dus een groot effect op de vermindering van het broeikaseffect.

Resultaten
Het onderzoek bestond uit zes gasuitwisselingskamers die de impact van toevoegingen in voedsel en voedersamenstellingen op de methaanuitstoot van melkkoeien in beeld brachten. Uit de resultaten bleek dat look en bies het aantal scheten met vijftien procent kan verminderen. De Campeneere stelt over het toevoegen van bies en look: ‘‘Het gaat om additieven die toegevoegd worden in vloeibare- of poedervorm aan veevoeder, in meeste gevallen slechts om een gram per dag.”

Nadelen
Er zit wel een luchtje aan het nieuwe dieet. Althans, een smaakje: de toevoeging van look beïnvloedt de smaak van melk. Dit is niet het enige nadeel. Volgens De Campeneere kan de kostprijs van voer oplopen. Ook komt het in een aantal Europese landen voor dat boeren de dieren niet altijd bij zich hebben waardoor het dieet lastig te controleren is.

Ander onderzoek
De Campeneere is niet de eerste die vermindering van flatulentie bij koeien onderzoekt. Eerdere onderzoeken toonde aan dat kerrie en prei scheet reducerend werken en ook een dieet van moerasrolklaver zou helpen tegen windjes.

ILVO draagt nu bij aan Europees onderzoek aan om uit te zoeken wat er gebeurt als de kruiden aan jonge kalveren worden gegeven.

Lees meer op: De Morgen
Foto: Mooste

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons