Indiase proefpersonen testen westerse medicijnen

30-06-2006
Door: Ann de Ron
Bron: IPS/OneWorld

 

In Nederland ontstond recent opschudding over mogelijk illegale en onethische medische tests door het Eindhovense bedrijf Occam. Momenteel legt de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg de laatste hand aan haar onderzoek naar de aantijgingen tegen Occam.

Dat farmaceutische bedrijf zou stents - buisjes om een vernauwde kransslagader open te houden - hebben getest op Indiase patiënten zonder toestemming van een ethische commissie of van de patiënten zelf. Die patiënten zouden er nog 1000 euro voor moeten hebben betalen ook. Nederlandse parlementariërs stelden vragen in de Tweede Kamer en aan de Europese Commissie.

Meer soortgelijke schandalen doken op. Zo was er het jarenlang onbekend gebleven rapport van de Nigeriaanse overheid dat Pfizer veroordeelde omdat het bedrijf in Nigeria een nieuw medicijn tegen meningitis (hersenvliesontsteking) testte tijdens een epidemie, terwijl Artsen zonder Grenzen tegelijk behandelde met een bestaand middel. Pfizer zou gehandeld hebben zonder toestemming van de overheid en zonder duidelijke instemming van de patiënten.

Een BBC-uitzending eind april stelde tests in India aan de kaak van onder andere Risperdal, een antipsychoticum van Janssen Pharmaceutica/Johnson & Johnson. En de in België gevestigde vaccinproducent GlaxoSmithKline (GSK) Biologicals ligt al jaren onder vuur voor tests in Nepal. In alle gevallen ontkennen de bedrijven dat ze in de fout zijn gegaan.

Onwetende patiënten

Bij de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek in Delhi, maakt dr. Vasantha Muthuswamy zich behoorlijk ongerust. Mevrouw Muthuswamy, de Indiase 'koningin van de bio-ethiek', zag als vice-directeur-generaal van dit overheidsorgaan toe op de opstelling van de Indiase richtlijnen voor biomedisch onderzoek in 2000.

Muthuswamy stelt dat de meeste patiënten in India niet weten dat ze deelnemen aan een studie. 'De artsen zeggen dat ze het toch niet begrijpen. Ze halen dat formulier boven en vragen te tekenen op de stippellijn. De patiënt denkt dat het te maken heeft met de behandeling en gehoorzaamt.'

Gratis medicijnen

Vele Indiërs hebben geen ziektekostenverzekering en geen geld voor medicijnen. Daarom zijn ze gevoelig voor gratis medicijnen zelfs als ze weten dat het een test betreft. De risico's zijn groot. Niet alleen is er het gevaar van bijwerkingen, ook behandeling van schadelijke bijwerkingen wordt niet per definitie vergoed door de testende geneesmiddelenproducent.

De Drugs Controller General, de afdeling van het Indiase ministerie voor Gezondheidszorg toezicht moet houden op medicijnentesten, heeft volgens betrokkenen zoals Muthuswamy onvoldoende zicht op de dagelijkse praktijken. Ook zijn er aanwijzigen dat de organisatie gemakkelijk kan worden omgekocht.


 

 

Lees hier het uitgebreide artikel van Ann de Ron bij IPS, of de reportage in het Belgische maandblad MO.

Reacties