Gemanipuleerde gist kan malariamedicijn produceren

25-04-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Amerikaanse wetenschappers beschreven de methode deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Ze hebben bakkersgist genetisch zo gemanipuleerd dat de cellen artemisininezuur produceren. Van dat zuur kan artemisinine worden gemaakt. De techniek is nog niet zover dat op industriële schaal kan worden geproduceerd.

 

ACT, een combinatietherapie van artemisinine met een tweede middel zoals nivaquine, wordt wereldwijd aanbevolen als de meest effectieve behandeling van malaria. Jaarlijks sterft een miljoen mensen aan de gevolgen van malaria.

Artemisinine wordt gewonnen uit een van oorsprong Chinese plant. De vraag naar de plant is de laatste jaren enorm gestegen. Om aan de vraag te voldoen wordt de plant ook in Afrika gekweekt.

De productietijd van de gistcultuur is vier tot vijf dagen, terwijl de plant pas na enkele maanden oogstrijp is. Volgens de wetenschappers is een snelle omschakeling naar industriële productie mogelijk.

 

Beschikbaarheid ACT

Nog maar weinig malariapatiënten in ontwikkelingslanden worden behandeld met de juiste medicijnen. Ondanks grote campagnes om de ziekte te bestrijden, worden bijvoorbeeld in Zambia maar 11 procent van de patiënten behandeld met de combinatietherapie ACT. Veel patiënten krijgen nog verouderde middelen als chloroquine.

 

De slechte verspreiding van medicijnen heeft een aantal oorzaken. Eén daarvan is volgens Bart de Steenhuijsen Piters, onderzoeksleider duurzame ontwikkeling bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zèlf. De WHO bepaalt welke merken medicijnen wereldwijd mogen worden verspreid. In een interview met OneWorld gaf De Steenhuijsen Piters aan dat de procedure om deze toestemming te krijgen zo ingewikkeld is, dat bijna geen bedrijf het voor elkaar krijgt. Het gevolg daarvan is dat het medicijn in Afrika onnodig schaars is.
 

Roll Back Malaria

In het medische tijdschrift The Lancet krijgt maandag ook de Wereldbank pittige kritiek. De bank zou ten onrechte claimen dat als gevolg van haar malariaprogramma's het aantal dodelijke slachtoffers van de ziekte in een aantal gebieden waaronder India, drastisch zou zijn verminderd.

De Wereldbank is een van de initiatiefnemers van de ambitieuze Roll Back Malaria campagne, die zich ten doel stelt het dodental als gevolg van malaria te halveren. Daarvoor maakte de bank bijna een half miljard dollar vrij. Volgens een aantal medische hoogleraren is de Wereldbank niet transparant geweest in de bestedingen. Het geld zou zijn verspild en levens op het spel gezet. De bank stond landen toe medicijnen te kopen die niet meer effectief waren.

Volgens The Guardian erkent de bank dat zij het in het verleden beter had moeten doen maar stelt zij dat de huidige programma's resultaat boeken.

 

Overigens is de slechte verspreiding van malariamedicijnen ook te wijten aan de gebrekkige gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, aan een gebrek aan kennis en draagvlak bij medisch personeel en patiënten en een gebrek aan geld en politieke wil bij overheden, stelde Artsen zonder Grenzen vorige week in een persbericht.

 

 

 

Reacties