Achtergrond

Community radio sterk in Zuid-Amerika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Natuurlijk is het af en toe gevaarlijk en wil de overheid of een andere partij ons de mond snoeren. Maar community radio groeit”, vertelt Nelsy Lizarazo. De van oorsprong Colombiaanse is werkzaam bij ALER, de Latijns-Amerikaanse Associatie voor Educatie via Radio. Met onder anderen haar Peruaanse collega Pepe Arévalo, programma coordinator bij Ritmo Sur, is ze in Nederland voor overleg met Free Voice en Mensen met een Missie, organisaties die deze onafhankelijke media in Zuid Amerika steunen.

“Community radio is een optie voor mensen in een minderheid om hun stem te laten horen aan de meerderheid, dus om een plek te krijgen in de meerderheid.” benadrukt Lizarazo. “Niet alleen vanuit economisch oogpunt, maar ook bijvoorbeeld historisch gezien: dat zij de mogelijkheid krijgen hun verhaal, hun geschiedenis te vertellen. Community radio is de ruimte van de mensen.” Pepe Arévalo voegt daaraan toe dat de basis van community radio de mens met zijn of haar rechten is, en dus niet een bepaalde politieke overtuiging.

Conflict

Ritmo Sur is een programma dat het werk van de volksradio, of community radio, steunt. Het is een samenwerking tussen verschillende organisaties, waaronder ALER, AMARC, Free Voice en Mensen met een Missie. Community radio biedt minderheden een podium voor eisen als betere gezondheidszorg, goed onderwijs en bescherming van het milieu.

Volksradio is extra belangrijk in tijden van conflict. “Community radio kan informatie geven, bijvoorbeeld zoals onlangs bij de staatsgreep in Honduras. En in Peru bijvoorbeeld hebben inheemse groepen vaak geen toegang tot de media die zich in de urbane gebieden, in Lima, bevinden. Wanneer zij bij een conflict betrokken zijn, zoals onlangs in juni, is community radio de enige optie om informatie uit te wisselen.”

Maar naast deze mogelijkheden die de radio tijdens conflict biedt, is het nog veel belangrijker dat mensen zien dat er méér is dan slechts conflict. Nelsy Lizarazo ergert zich aan de manier waarop bijvoorbeeld Colombia, haar geboorteland, in de alledaagse media voorgesteld wordt: “Het is alsof Colombia slechts uit vier groepen bestaat: de guerrilla, de narco’s, de regering en de paramilitairen. Maar er is zoveel meer, mensen zijn ook met andere dingen bezig. Het is de taak van de radio om hen alternatieve discoursen te bieden.” Pepe bevestigt dat stellig. “De radio is er ook om sociale bewegingen op andere manieren te steunen. Door hen programma’s met muziek aan te bieden, of telenovelas voor de ontspanning, of educatieve programma’s natuurlijk.” “Precies,” voegt Lizarazo toe “het is veel wijzer om te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Er is meer dan conflict.”

Diversiteit
“Volksradio kent een geschiedenis van meer dan zestig jaar in Latijns Amerika,” vertelt Lizarazo “Maar er zijn natuurlijk veel verschillende soorten en uitvoeringen – grote en kleine stations, educatieve radio’s of juist meer communicatieve.” Pepe Arévalo valt haar bij: “Als we praten over community radio, hebben we het over veradioel verschillende groepen: inheemse groeperingen, campesinos, rurale groeperingen, of juist urbane groepen. Maar ook jongeren – we werken allemaal samen. Er zijn radio’s die zich richten op het vertalen van informatie, anderen benadrukken meer de educatieve kant. Er zijn radio’s die vooral een mogelijkheid bieden aan mensen om zich uit te drukken, hun stem te laten horen. En weer anderen zijn bezig met onderlinge communicatie, of meteorologie. Radio Ritmo Sur werkt met al deze groepen samen.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons