Achtergrond

Biodiesel uit algen, voor heel Europa

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Microscopisch kleine algen, geproduceerd in grootschalige installaties, zijn een aantrekkelijk alternatief voor fossiele brandstoffen, zeggen onderzoekers René Wijffels en Maria Barbosa in het wetenschappelijke tijdschrift Science van 13 augustus. Op termijn zouden microalgen Europa onafhankelijk kunnen maken van fossiele brandstoffen. Ze zetten zonlicht en meststoffen efficiënter om in bruikbare olie dan landbouwgewassen. De potentiële opbrengst van de algen is volgens de onderzoekers bijna tien keer groter dan die van gewassen als koolzaad of palmolie.

Microalgen 250
Foto (cc) Texas A&M University

Eiwitten
Om algen te telen kunnen meststoffen als stikstof en fosfaat worden gewonnen uit mestoverschotten en afvalwater. Behalve dat er aan de vraag van economisch rendabele biomassa kan worden voldaan, zouden algen bij een totale vervanging van andere brandstoffen ook nog eens 0,3 miljard ton aan eiwitten voor veevoer opleveren. Dat is veertig keer meer dan de hoeveelheid eiwit uit soja die Europa jaarlijks invoert.

Productieruimte
De productie vergt 9,25 miljoen hectare grond, zoveel als het oppervlak van Portugal. “Dat kan natuurlijk niet”, reageert Willem Wiskerke van Stichting Natuur en Milieu. “Wij hebben niets tegen de productie uit algen, maar het mag niet ten koste gaan van landbouwgrond. Duurzaamheid is een absolute randvoorwaarde.” De specialist biomassa is bang voor onwenselijke concurrentie met voedselgewassen. De wetenschappers van de WUR spreken dit tegen. Zij zien het vooral als een voorlopig opstapje. In het Science artikel gaan ze ervan uit dat algen op termijn op verticale platen kunnen groeien, waardoor het niet ten koste gaat van landbouwgrond. “Dat is te laat”, zegt Wiskerke. “Land kun je maar één keer gebruiken.” Ook heeft hij zijn twijfels over de efficiëntie. “Ze gaan ervan uit dat er per hectare 40.000 liter biodiesel wordt geproduceerd. Dat lijkt me bizar hoog. Dat zal hooguit de helft zijn.”

Op de campus in Wageningen start binnenkort de AlgaeParc, een internationaal onderzoekscentrum naar algenproductie. Er zal, behalve onderzoek naar technologieën, ook gekeken worden naar de energiekosten voor bouw, productie en logistiek.

Foto boven: microalgen bij onderzoeksinstituut in de VS (cc) Texas A&M University

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons